Дясната и евроскептична Австрийска партия на свободата (АПС) ще има министерствата на вътрешните, на външните работи, както и на отбраната в коалицията с Австрийската народна партия (АНП).

Това разкри пред журналисти бъдещият вицеканцлер и партиен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, който е от АПС.

На свой ред АНП взема министерствата на икономиката, финансите и правосъдието, обяви нейният лидер и канцлер на страната Себастиан Курц.

"Президентът беше ясен, че желае министерствата на правосъдието и на вътрешните работи да бъдат на различни партии", обясни лидерът на АНП.

До сделка се стигна два месеца след изборите, на които двете формации бяха на първо и трето място. Някои от основните позиции, по които коалиционните партньори са постигнали съгласие, са: борба с политическия ислям, връщане на част от правомощията на националните правителства, за сметка на Брюксел и по-сигурни граници.

Така Австрия стана единствената западноевропейска страна, в която крайнодесните са на власт. 

Новото коалиционно правителство няма да провежда референдума за членството на страната в ЕС.

"Оставаме в ЕС. Но това не означава, че няма да бъдем критични към ЕС", добави Щрахе. Той подчерта, че партията му ще се бори за отпадане на санкциите срещу Русия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.