Още по темата

Бюлетините на парламентарните избори в Холандия през март ще се броят ръчно, за да се избегне евентуална кибератака срещу изборния софтуер, който е смятан за прекалено уязвим, обяви вътрешният министър Роналд Пластерк.

На 15 март 12,6 милиона холандци с право на глас избират новия състав на 150-местния си парламент. Властите заявиха, че са много бдителни за евентуални опити за хакерски атаки, след като американското разузнаване обвини Русия, че се е намесила в президентските избори в САЩ.

Тази година Русия може да „превземе” Европа

От София до Москва, как Русия набира хакери за кибервойна

Хакерски скандал се разрази между САЩ и Русия

"Не мога да изключа някои държави да се опитат да повлияят на политически решения и на общественото мнение в Холандия за своя изгода", посочи Пластерк в писмо до парламента.

Той също така изразява опасения за уязвимостта на използвания от Избирателната комисия софтуер, която поражда риск изборите да бъдат манипулирани.

По молба на телевизия "Ер Те Ел" (RTL) експертът на компютърна сигурност Сеймен Рувхоф е извършил собствено изследване на софтуера и е стигнал до извода, че "обикновен iPod има по-добра защита от холандската избирателна система".

Поради това вътрешният министър и Избирателната комисия са решили този софтуер да бъде заменен от ръчно броене на бюлетините.

От няколко месеца в допитванията за победител в парламентарните избори в Холандия е Националистическата и антиевропейска Партия на свободата на депутата ислямофоб Герт Вилдерс, следвана от Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.