Още по темата

Навършването на 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, който днес е в опасност и нарастващото напрежение межди САЩ и Русия, както и липсата на комуникация между лидерите им, са основните тези в коментар на Михаил Горбачов. 

Той е написан за вестник „Вашингтон поуст". Михаил Горбачов, ръководител на СССР в периода 1985-1991 г., днес на 86 години, има проблеми със здравето - 

първият и единствен президент на СССР бе приет в болница в Москва през април миналата година. През май 2015 г. руските медии съобщиха, че Горбачов е хоспитализиран. Впоследствие беше установено, че той е на лечение в една от московските клиники. През октомври 2014 г. Горбачов също лежа в болница поради влошено здравословно състояние. През миналата година той представи и книгата си от 700 страници  "Горбачов в живота" - във видеото. 

Ето и целия коментар на Горбачов, преведен от БГНЕС:

През декември тази година ще се навършат 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Той постави началото на процеса на радикално съкращаване на ядрените арсенали, продължен с подписването през 1991 и 2010 на договорите за съкращаване на стратегическите оръжия и оперативно-тактическото ядрено оръжие.

За мащабите на започналия през 1987 процес свидетелства фактът, че когато Русия и САЩ през 2015 се отчитаха пред Конференцията за изпълнението на договора за неразпространение, 80% от натрупаните през годините на Студената война ядрени оръжия бяха унищожени. Друг важен факт е, че въпреки сериозното влошаване на двустранните отношения в последните години страните изпълняват условията на договора за стратегическите оръжия.

Но Договорът за съкращаването на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) днес е в опасност. Той се превърна в най-уязвимото звено в системата за ограничаване и съкращаване на оръжията за масово унищожение. От двете страни се чуват призиви за анулирането на това споразумение.

Какво се случва, какъв е проблемът и какво да се направи?

Двете страни повдигат въпроса за спазване на договора и се обвиняват в нарушаването и неизпълнението на неговите ключови членове. Като се наблюдава отстрани и без да се разполага с пълния обем информация, тези обвинения трудно могат да бъдат преценени. Но едно е ясно: в този проблем има както политически, така и технически аспект. И само политическите ръководители могат да предприемат действия за неговото разрешаване.

По тази причина се обръщам към президентите на Русия и САЩ.

Отношенията между двете страни са в остра криза. Трябва да търсим изход от нея. За целта има изпитано средство – диалогът, основан на взаимното уважение.

Да преодолееш възела от проблеми от двете страни ще бъде трудно. Но преди 30 години да водиш диалог също не беше лесно. Този диалог имаше своите критици и хулители, опитващи се да го провалят.

В крайна сметка решаваща стана политическата воля на лидерите на двете държави. Същото е необходимо и днес. Именно това очакват от президентите на Русия и САЩ гражданите на нашите страни и хората по целия свят.

Новият световен ред на САЩ е мъртъв

Гардиън: Задава се сериозен конфликт между САЩ и Китай

Призовавам Русия и САЩ да подготвят и проведат широкоформатна руско-американска среща на високо ниво по целия комплекс от въпроси. Ненормално е, когато президентите на водещите ядрени държави се срещат само в кулоарите на международните форуми. Надявам се, че процесът на подготовка на съответната среща на върха вече е започнал.

Мисля, че центърът на внимание на такава среща трябва да бъде проблемът

за съкращаване на ядрените оръжия и укрепването на стратегическата стабилност. Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне (а именно до това може да доведе крахът на договора за РСМО), преките и косвените последици ще бъдат катастрофални.

Колкото по-близо до границите се разполага това ядрено оръжие, толкова по-опасно е то. Остава по-малко време за взимането на решения и се увеличава рискът от катастрофална грешка. А какво ще се случи с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако надпреварата в ядрените оръжия се възобнови? Страхувам се, че той ще бъде унищожен.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Но ако спасим Договора за РСМО, това ще стане силен сигнал към целия свят, че най-големите ядрени държави разбират своята отговорност и сериозно се отнасят към своите задължения. Всички ще въздъхнат с облекчение, а отношенията между Русия и САЩ най-накрая ще помръднат от мъртвата точка.

Убеден съм, че подготовката на съвместното президентско изявление за решимостта на двете държави да спазват Договора за РСМО е реалистична цел. Едновременно могат да бъдат решени и техническите въпроси. За тези цели в рамките на Договора за РСМО може да възобнови работа съвместната контролна комисия. Убеден съм, че получавайки такъв стимул от двамата президенти, генералите и дипломатите ще успеят за постигнат споразумение.

Живеем в неспокоен свят.

Особена тревога буди фактът, че отношенията между най-големите ядрени държави, каквито са Русия и САЩ,

станаха сериозен източник на напрежение и заложник на вътрешната политика. Време е да се върнем към здравия разум. Убеден съм, че даже закоравелите противници на нормализирането на руско-американските отношения няма да се осмелят да възразят на двамата президенти. Тези критици няма да имат сериозни аргументи, защото самият факт, че договорът на РСМО действа в течение на 30 години, доказва, че той служи на интересите на сигурността на двете страни и на целия свят.

Путин: Трябва да устоим на агресията на НАТО

Вижте какво ще се случи на Земята при ядрен удар

Във всяко начинание е важно да се направи първата стъпка. През 1987 г. първата крачка в трудния, но изключително важен процес на избавяне на света от ядреното оръжие, стана Договорът за РСМО. Днес се сблъскваме с двойно предизвикателство. Трябва да предотвратим разпадането на системата от ядрени договори и да спрем негативните тенденции в руско-американските отношения. Настъпило е времето да се направи първата стъпка. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК