Още по темата

Не се нуждаем от вас.

По този начин турският президент Реджеп Ердоган се обърна към Европейският съюз на събрание на регионалните лидери на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Скандал между САЩ и Турция, спряха визите

Една иранска делегация в Анкара, която предизвиква множество въпроси

Пътят на Турция от република към султанат

„Ако сте честни, направете своето изявление и ние ще свършим работата. Не се нуждаем от вас”, адресира държавният глава на южната ни съседка критиките на европейските институции към режима му.

Турция е кандидат-член на ЕС, но в последните години начинът на управление в нея се разглежда все повече като антидемократичен.

„Те не ни приемат. Но сложиха ли край на процеса? Не. Продължават да ни губят времето, но ние сме търпеливи“, заяви Ердоган и допълни, че ЕС е накарало Турция „да чака 54 години”.

Писател: Турция днес е страна на селяците

Защо на Ердоган му "мирише мръсно" от Вашингтон

В момента процесът по приемане на страната е замразен, но не и прекратен.

Ердоган разкритикува Брюксел, че не е бил въведен безвизовият режим за пътуване на турски граждани, съгласно условията на миграционната сделка между ЕС и Турция.

В началото на 2016 южната ни съседка се задължи да ограничи преминаването на мигранти от нея към европейските държави, в замяна на финансова помощ и отпадане на визовите ограничения.

Впоследствие обаче ситуацията в страната се дестабилизира от опита за преврат през юли с.г., а авторитарният отговор на Ердоган допълнително влоши отношенията с Брюксел и забави преговорния процес.

Коментарите му за ЕС не са прецедент, но въпреки това, както Брюксел, така и Турция официално не прекратяват преговорите за членство.

Същевременно само преди два дни Ердоган заяви, че Турция не се нуждае и от САЩ.

Отношенията между двете страни са в безпрецедентна криза заради арестита на служител на американското консулство в Истанбул. Той е обвинен за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и според властите в Турция е отговорен за опита за преврат през 2016.

Вашингтон изрази недоволството си като временно спря издаването на неимиграционни визи, т.е. позволения за туристически, бизнес, семейни и други пътувания на турци в САЩ.

Анкара отговори със същото.

Ако Съединените щати не приемат Турция такава, каквато е, „то тя не се нуждае от тях“, заяви Ердоган.  

Той определи американския посланик в Анкара, Джон Бас, за инициатор на визовата криза и призова Вашингтон „да се вразуми“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК