Още по темата

България и Сърбия подписаха Меморандум за намаляване на тарифите на роуминга.

Документът беше подписан от министъра на транспорта Ивайло Московски и сръбския министър на търговията, туризма и съобщенията Расим Лияч. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ЛИДЕРИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

„Искаме единни Балкани, модерна инфраструктура, да няма роуминг“, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Сръбската държава е втората страна от Западните Балкани, с която страната ни сключва споразумение в тази област. Преди по-малко от месец беше подписан аналогичен документ с Македония. 

Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни договорености помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Какво наистина се случва с цените на роуминга от България

Роумингът вече е в историята

От поевтиняването на разговорите в роуминг ще се възползват близо 14 милиона граждани на двете държави.

Цените за услуги в роуминг между България и Сърбия варират от 2,99 лв. до 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт и са едни от най-високите в Европа.

Бойко Борисов и колегите му Александър Вучич, Лексис Ципрас и Михай Тудосе обсъждат високите такси за роуминг, икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона. 

"Там където се строи, там няма войни. Сърбия винаги е била в сърцето но Европа", каза Борисов.

Пет уловки след отпадането на роуминга

Телекомите апелират за по-малко регулация на сектора

"Оптимист съм, вярвам много в колегата Вучич и в това, че не 2-3 глави ще затворят, а и ще направят всичко възможно да се скъсят сроковете за присъединяване на Сърбия в ЕС", допълни Борисов.

Източник: ЕПА/ БГНЕС

От своя страна сръбският президент Александър Вучич каза, че се надява тези политически срещи да създадат климат за предприемачеството и инвестициите.

"Нашите срещи демонстрират сътрудничеството между нашите страни.

Дискусиите се въртят около важни теми – увеличаване на търговския стокообмен, икономическите параметри. Очакваме търговският стокообмен да се увеличи до 3,5 млрд. евро средно“ , подчерта Вучич. ​

Коментирайки отношенията на Белград с Москва, той каза, че: „Ние сме по пътя на Европа, но няма да подкопаваме отношенията с други държави, които имаме от десетилетия“.

По отношение на Русия Вучич също така напомни, че някои хора забравят, откъде са тръгнали.

Лидерите на четирите страни обсъждат развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.
Лидерите на четирите страни обсъждат развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона. Източник: ЕПА/ БГНЕС

​Българският премиер е запознал своите колеги с резултатите от срещата в София на 7 декември, на която присъстваха държавите от Западните Балкани и Световната банка. 

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Лозанският договор е крайъгълен камък за Балканите.

"Не трябва да има етническа изолация, не трябва да се връщаме към едни времена на разделение. Това ще е пагубно за Европа", посочи той. 

„Приветствам решението на Бойко Борисов да организира среща през май на ЕС и Балканите.

Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско“, заяви Ципрас.

Румънският премиер Михай Тудосе посочи, че интегрирането на Сърбия в ЕС е нещо, за което балканските страни могат да помогнат.

"Искам да подчертая, че и четирите ни държави си имат предизвикателствата, с които трябва да се справят, но няма нито един проблем, който да не можем да преодолеем", каза Михай Тудосе.

В петък вечер четиристранната среща на балканските лидери започна с работна вечеря, давана от президента на Сърбия Александър Вучич.

Сръбската държава е втората страна от Западните Балкани, с която сключваме споразумение в тази област. Преди по-малко от месец страната ни подписа аналогичен документ с Република Македония.

Цените на роуминга в ЕС падат

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с ЕС е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

По същото време на визита в западната ни съседка и главният прокурор Сотир Цацаров. Целта на посещението му е подписването на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.