Още по темата

Четирима българи на възраст от 35 до 51 години бяха осъдени във Франция на затвор от 3 до 5 години заради транзакции на стойност над 2 млн. евро, извършени с кредитни карти, чиито данни били откраднати във Франция.

Издадени са заповеди за ареста на четиримата, които се явиха пред съда във вторник, но не присъстваха на произнасянето на присъдата в сряда.

Властите са получили сигнал за престъпленията с международен елемент през 2007 г.

след серия оплаквания на жители на Западна Франция. Те сигнализирали за подозрителни преводи, извършени от техните сметки в Южна Африка.

Арестуваха българи за измами с карти в Сeйшелите

Българи източили 1 млн. долара от австралийски банкомати

Разследването показало, че данните на кредитните им карти са били откраднати на бензиностанции, където на автоматичните устройства били поставени скимиращи устройства, позволяващи да се копира информацията от магнитната лента на картата. След това престъпниците записвали данните на празни карти и извършвали транзакции в Южна Африка, Италия, Гърция и на други места.

Благодарение на научните изследвания в областта на мобилните комуникации френската жандармерия открила мрежа от престъпници, които вече действали в Дания и в Германия. Освен това били открити двайсетина бензиностанции във Франция, използвани за кражба на данни.

След обиски в Германия и в България били открити 5340 фалшиви кредитни карти и 10 633 извършени незаконни транзакции на стойност 2,04 млн. евро.

Обвинението смята, че 46-годишният Георги Мартинов, строителен предприемач, е бил финансистът на групата. Съдът в Рен му наложи присъда от 5 години затвор и глоба от 100 хил. евро.

35-годишният Мартин Златарев получи присъда от 3 години затвор и 15 хил. евро. 49-годишният Елин Елин, представил се като мениджър, беше осъден на 4 години затвор и глоба от 80 хил. евро, а 51-годишният Веселин Милушев, който се представя като студент, е бил осъден на 4 години затвор и глоба от 30 хил. евро.