Още по темата

Германският бизнес е песимистично настроен към постигнатото коалиционно споразумение между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите.

"Това споразумение е дори по-ужасно, отколкото се очакваше", коментира Оливер Цандер, ръководител на работодателската организация в сектора на металургията Гезамтметал (Gesamtmetall). 

Зелена светлина за нов кабинет на Меркел

Лидерът на ГСДП Шулц иска Съединени европейски щати до 2025 г.

Ангела Меркел е против провеждането на нови избори в Германия

"Доставчиците на услуги ще бъдат разочаровани, а социалната държава ще експлодира. Това е тъжен ден за Германия", каза той. 

След обявяването на споразумението Меркел посочи, че консервативният ѝ блок е трябвало да направи компромиси в преговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която получи трите основни министерства - на финансите, на външните работи и на труда и социалната политика. 

Лявоцентристката ГСДП се пребори Германия да изостави двустепенната си система за здравно осигуряване и да намали възможностите на компаниите да определят условията на труд. 

Много от подробностите по сделката все още не са обявени. 

Германската промишлена и търговска камара също изрази опасения за споразумението. 
"В икономиката има оптимизъм заради бъдещите инвестиции, но в същото време са налице опасения за скъпите регулации в бъдеще, които ще засегнат най-вече бизнеса", посочи президентът на камарата Ерик Швайцер. 

Той порица бъдещите коалиционни партньори за липсата на иновации и изоставането на страната по отношение на дигитализацията. 

"Германската промишленост като цяло не е доволна от коалиционното споразумение", посочи Дитер Кемпф, президент на Федерацията на германската промишленост. 

Германските работодатели се оплакаха от липсата на гъвкавост. 

По въпросите на трудовия пазар и социалната политика в договора "липсва икономически усет и той означава по-слаба гъвкавост за компаниите, но и повече тежести и регулации", отбеляза Инго Крамер, ръководител на Конфедерацията на германските работодателски организации.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.