Още по темата

Кореспонденцията на нападателите в германските градове Ансбах и Вюрцбург, иззета от германските власти, сочи, че и двамата са имали връзка с членове на „Ислямска държава", поддържана през телефонни номера, регистрирани в Саудитска Арабия, съобщава „Шпигел” (Der Spiegel).

В интернет-чатове преди нападението, член на „Ислямска държава“ е предложил на 17-годишния нападател от Вюрцбург Риаз Хан Ахмедзай да използва автомобил, за да се вреже в хора. Извършителят е отказал на предложението, посочвайки, че няма шофьорска книжка. Вместо това Ахмедзай обявил, че ще се качи на влак и ще нападне първите пътници, които забележи.

В случая с нападението в Ансбах, извършено от Мохамед Далеел, неговата връзка в интернет го е призовала за снима готвения взрив на музикален фестивал и да изпрати записа на „Ислямска държава“.

По време на нападението експлозивът е избухнал по-рано убивайки Далеел и ранявайки 15 души. В интернет-чата на терориста са били обсъждани и по-нататъшни атаки. Разследването също така е открило в дома му и наръчници за производство на експлозиви в домашни условия.

Ние и терорът

Сириец се самовзриви в Германия, убит и ранени

Пак в Германия: Мъж с мачете посече жена

Междувременно министър-председателят на Белгия Шарл Мишел заяви, че първите сведения за нападението над полицаите в град Шарлероа показват „терористични следи“.

„Първите показания ясно свидетелстват за терористична следа. Искам да бъдем внимателни за момента, за да не пречим на разследването, но ми се струва, че това е нападение с терористичен подтекст“, заяви Мишел. Според него в момента нападателят все още не е идентифициран.

В събота неизвестно лице с викове „Аллах Акбар!“ нападна с мачете полицаи, ранявайки двама, преди да бъде прострелян и по-късно да почине в болницата.