128

П олагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежки преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Лидерската среща на ЕС продължава, ще има ли споразумение

Премиерът отбеляза, че последните разговори са се състояли рано тази сутрин и продължават двустранните и многостранните срещи и консултации.

Министър-председателят напомни също, че България е сред държавите с най-нисък външен дълг, стабилен фискален резерв и до преди кризата породена от пандемията от COVID-19 страната ни години наред е имала икономически растеж. 

Борисов от Брюксел: Подкрепям пестеливата четворка

Борисов изтъкна, че преди дни с единодушието на финансовите министри България влезе и в ERM II. 

"Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко е важно ЕС да излезе единен след днес, ще постигнем необходимия компромис от всички страни", заяви още премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своето разочарование от това, че не се коментират медицинската част на пандемията и мерки за преодоляване на пандемията. 

Европейските лидери не се договориха за средствата и плана за възстановяване, срещата в Брюксел продължава

Премиерът настоя, че е необходим единен медицински протокол не само за страните от ЕС, но и за Европа. В противен случай, по думите на Борисов, можем да станем свидетели на същите трудности и трагични събития, които присъстваха в обръщенията на европейските лидери към своите граждани в началото на пандемията. 

"Здравето и медицината трябва да са преди парите", категоричен беше премиерът.

Лидерите на ЕС остават в безизходица относно преговорите за споделения пакет от финансови помощи за борба с последствията от COVID-19.

Четвърти ден продължават тежките преговори между лидерите от Евросъюза във връзка с финансовите средства за възстановяване от коронакризата. Срещата трябваше да приключи в събота, но два дни по-късно, лидерите все още не успяват да се договорят.

Това е най-дългата среща на върха на Европа от 20 години насам, след срещата в Ница, продължила пет дни. Тогава лидерите решаваха за разширяването на Блока, но този път разногласията са около парите за пандемията. 

Лидерите на ЕС спориха за подробностите, касаещи 1,85 трилиона евро план за възстановяване след коронавируса в ранните часове в понеделник, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел апелира за компромис.

Срещата на върха в Брюксел, която започна в петък, бе възобновена в понеделник следобед. Първоначално планирани да продължат само два дни, преговорите засега не успяха да разрешат ключови разделения между държавите членки.

"След дълги разговори снощи съставихме рамката за възможно споразумение", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред журналистите, когато пристигна на четвъртия ден от преговорите. 

"Това е прогрес и дава надежда, че днес може да се постигне споразумение", каза още тя.

Френският президент Еманюел Макрон изрази предпазлив оптимизъм преди преговорите.

"Започвам днес с много решителност за постигането на напредък", каза той.

Меркел беше предупредила в неделя, че все още е възможно лидерите на ЕС да не постигнат споразумение за безпрецедентния пакет от финансови мерки за възстановяване и дългосрочен бюджет за разбитата икономика на ЕС.

Преговорите остават в безизходица за размера на пакета помощи и условията за отпускане на помощи, които да помогнат на 27-те страни членки на ЕС да се възстановят от щетите, причинени от пандемията.

Между лидерите не е постигнато споразумение за това колко да бъдат безвъзмездно предоставяните средства и колко да се предлагат като заеми, каза анонимен източник в неделя вечерта. Дипломатът заяви, че 350 милиарда евро са максимално приемливите за групата на "пестеливите" държави, в сравнение с 400 милиарда евро, считани за минимум от много други, включително от Германия и Франция.

"Пестеливата четворка" търси по-малък пакет помощ

Размерът на пакета за възстановяване е най-големият препъни камък в спора, тъй като Холандия, заедно с Австрия, Дания, Швеция и Финландия , са заложили на по-малък фондодове и съответно на по-малка част грантове.

Те поискаха всички заеми или субсидии да бъдат придружени със строги условия, за да се гарантира, че страните, които имат сериозни дългове, ще провеждат реформа на пазара на труда.

Германия и Франция пък настояват за амбициозен пакет от заеми и субсидии на държавите-членки и многократно призовават за компромис

Напрежението се засили в събота вечерта, когато Меркел и френският президент Еманюел Макрон станаха и напуснаха срещата. Страстите се разгорещиха отново в неделя, като според неофициални източници Макрон е заплашил с още едно отлагане.

Френско-германският съюз се разглежда като жизненоважен за всяка голяма сделка в рамките на 27-членния блок.

Новият план не беше достатъчен

В събота беше представен ревизиран план на 27-те лидери, за да се опитат да преборят безизходицата. Предложението би довело до намаляване на дела на безвъзмездните средства, усвоявани от държавите от ЕС, и като "спирачка за извънредни случаи" за изплащане на средства.

Планът също така ще увеличи отстъпките за плащанията към бюджета на ЕС за Австрия, Дания и Швеция.

Много е заложено за първата среща на върха на лидерите лице в лице от обявяването на пандемията. ЕС се сблъсква с най-лошата си следвоенна рецесия и страните се нуждаят бързо от пари в брой, за да изведат икономиката си от предизвиканата от пандемията криза.

Очаква се икономиката на 27-членния блок да намалее с 8,3% през тази година, сочат последните прогнози.

Старите негодувания възникват отново

Преди неделя разговорите се възобновиха с вечеря, на която унгарският премиер Виктор Орбан обвини Рюте, че го мрази лично и иска да "накаже" страната му.

Унгария, заедно с Полша и Словения, се съпротивляват на възможните задължаващи правила, обвързани с помощта на ЕС, включително за нарушенията по отношение на правовата държава. В реч пред репортери обаче Орбан настоя, че не е против реформи, а само че ще отнеме време. След това той започна с тирада срещу холандския лидер.

"Не знам каква е личната причина холандският премиер да мрази мен или Унгария. Но той атакува толкова остро и ясно заяви, че тъй като според него Унгария не спазва върховенството на закона, тя трябва да бъде наказана финансово ", каза Орбан.

"Това е неговата позиция, която не е приемлива, тъй като няма решение за това каква е ситуацията с върховенството на закона в Унгария", добави той.

Орбан заяви, че по време на срещата на върха е предложил да поиска германците да дадат гаранция, че Европейският съвет на ЕС ще преговаря и ще вземе решение относно процедурата на върховенство на закона срещу Унгария.

Коментари 128
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

128 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 2 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 13 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 1 час

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател