Още по темата

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех е бил убит от бунтовниците хути.

Новината беше съобщена от големи медии, като британската BBC, които цитират пробунтовническа местна телевизия. Впоследствие смъртта на Салех бе потвърдена и от неговата собствена политическа партия, а според други информации синът му е в плен на хутите. 

В социалната мрежа „Туитър” бе публикуван и видеоклип, на който се вижда предполагаемото мъртво тяло на 77-годишния Салех, което бунтовници качват в каросерията на отворен пикап. Очите на мъртвия човек са отворени, а на главата му е видима голяма отворена рана. 

ГЛАД И ХОЛЕРА - ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ ХОРАТА В ЙЕМЕН В НАШАТА ГАЛЕРИЯ 

Смъртта на Салех е възможно да доведе до допълнителна ескалация на достатъчно жестоката гражданска война в Йемен.

Бившият военен е дългогодишен президент на страната. Той управлява Северен Йемен от 1978 до 1990, след което става и първият президент на обединената държава Йемен.

Саудитската блокада в Йемен може да доведе до "най-големият глад", който света е виждал скоро

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп обвини Иран

През 2011г. подава оставка в атмосфера на протести заради авторитарното му управление, корупцията и незачитането на човешките права в страната.

Това го превръща в един от свалените лидери през т.нар. Арабска пролет. Салех се оттегля след опит за бомбен атентат срещу него.

Както и другаде, и в Йемен краят на авторитарното управление води до властови вакуум. В неговите условия протича възхода на шиитските бунтовници хути, подкрепяни от Иран.

През 2014 те извършват преврат срещу действащия президент Абдрабух Мансур Хади и придобиват контрол върху столицата Саана и големи части от страната.

На следващата година започва същинската продължаваща гражданска война в Йемен между силите на Хади, подкрепяни от Саудитска Арабия и други страни, и хутите.

До съвсем скоро последните бяха съюзници с местните милиции и общностните съвети, останали лоялни на Салех, но трудната икономическа ситуация в районите, контролирани от хути, доведе до разрив и боеве между тях.

В събота Салех изрази готовност за отваряне на "нова страница" в отношенията с правителството на Хади и саудитците, ако те намалят бомбардировките в страната. 

Изглежда обаче Салех, управлявал страната над три десетилетия, няма да види продължението на сложните процеси в Йемен. Той се превръща в още един от диктаторите в Близкия Изток, дали властта и живота си в рамките на размириците в региона през новия век. 

Според информация на хусите и партията на Салех Общ национален конгрес той е бил убит южно от Сана, където се намираше доскоро. Бунтовниците обявиха, че той е направил опит да избяга в Саудитска Арабия, но бронираният му автомобил и бил спрян с противотанково оръдие. При покушението е загинал и секретарят на ОНС Ясер ал Ауади.

Ранен и пленен е бил Халед Салех, син на убитият бивш президент. През управлението на баща си Халед беше командир на йеменската Републиканска гвардия. 

Същевременно хутите обявиха също, че са възстановили контрола си над столицата Сана след битките с лоялните на Салех сили, по време на които имаше и саудитски бомбардировки. 

Конфликтът в Йемен вече е взел близо 9000 жертви. По данни на ООН над 20 милиона души в страната имат нужда от хуманитарна помощ. Международната организация предупреди, че периодичното блокиране на конвоите с помощи там може да доведе до най-сериозният глад, който света е виждал от десетилетия.

 Наред с това лошите условия на живот там доведоха до епидемия от холера, която уби над 2000 души от април т.г. досега.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК