Още по темата

След десетилетни борби и предвид призивите на цивилизования свят в Саудитска Арабия ще бъде позволено на жените да шофират.

Това ще се случи след като вчера Крал Салман издаде указ, с който се заповядва на властите да започнат да издават шофьорски книжки и на жени от юни 2018.

Нравствена полиция бие силно и позорно за целувка или флирт

Потресаваща жестокост в Индонезия

Новината предизвика огромна радост у жени-активисти в арабската страна и по целия свят.

До този момент това беше единствената държава в света, където беше налично подобно ограничение върху жените.

Причината е, че управлението на кралството се основава на ислямската сунитска идеология уахабизъм. В нея жените са лишени от множество граждански права. Те не могат да се обличат свободно, а на повечето публични места трябва да бъдат придружавани от мъжки член на тяхното семейство.

Монархията обаче възприе посока на компромисни икономически и социални реформи в последните години. Този месец на жените за пръв път им беше позволено да присъстват на тържества по случай националния празник.

„Не можех да повярвам. Започнах да се смея, да подскачам и да крещя. Това е голяма победа. Ще си купя мечтаната ми кола – кабриолет Мустанг, боядисан в жълто и черно”, заяви Сахар Насри, местна активистка за правото на жените да шофират, цитирана от Би Би Си.  

Шофиращите саудитки вече няма да са заплашени от затвор
Шофиращите саудитки вече няма да са заплашени от затвор Източник: ЕПА/БГНЕС

На жените в кралството ще се позволи да карат навсякъде и да се учат на шофиране без да им е нужно позволение от мъж.

Отпадането на забраната идва след масови протести на жени през 1990, 2011 и 2013, както и непрестанни кампании, в които саудитки публикуваха клипчета в мрежата, на които е видимо как шофират.

Срещу много от активистките обаче бяха осъществявани властови репресии, като някои попадаха и в затвора за шофиране.  

Новината предизвика радост и одобрение сред много хора в страната, както и такова от международните й партньори.

Същевременно част от населението продължава да е настроено консервативно и изрази неодобрение от решението на краля си.

„Жените в моята къща няма да шофират”, гласи един от саудитските хаштагове, заляли социалните мрежи от вчера вечерта насам.

Въпреки такива настроения властите в кралството последваха историческото си решение с още една малка стъпка към намаляване на половата дискриминация.

Днес Рияд назначи първата жена-говорител в историята си. Нейното име е Фатима Баешен и тя ще работи в саудитското посолство във Вашингтон.