Още по темата

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев е раздавал „бомби“ (записи от подслушвани телефонни разговори) и на българския премиер Бойко Борисов и на посланика на ЕС в Македония Аиво Орав, пише македонският в. „Дневник“ (dnevnik.mk).

Според вестника

опозиционният лидер е връчил на Орав папка със записи, показващи интимните му връзки с българина Стефан Шанов,

а Борисов освен тези материали е получил записи за българското посолство в Скопие и дейностите на персонала във и извън работно време.

„Дневник“ посочва, че Заев е получил милиони записи от неизвестен „дарител“. Не е известно дали с негово знание и съгласие ги е раздал, но изглежда, че е бил насърчен да го направи.

Тези записи се делят на три групи – едната засяга македонските политици, другата – неправителствените организации и медиите, а третата, най-деликатната – чуждестранни мисии и посолства.

Досега от третия арсенал Заев е раздал „бомби“ на Италия, Гърция, Хърватия, Сърбия, Косово и България.

2015 г. беше белязана от остра политическа криза в Македония. Тя започна още през есента на 2014 г., когато опозицията напусна парламента заради изборните фалшификации от вота по-рано същата година. В края на януари 2015 г. премиерът Никола Груевски обвини ръководителя на опозицията Зоран Заев, че иска насилствено да го свали от власт и че работи за чужди служби.

Седмица след това лидерът на СДСМ задейства т.н. „бомби“ - огласяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният министър Миле Янакиевски.

От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, участва в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации.

Зоран Заев, лидер на СДСМ, обвини Груевски, че неговият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков е организирал подслушването на над 20 000 души.

През април 2016 г.в Скопие хиляди противници на президента Георге Иванов излязоха на протести, недоволни от решението му да обяви обща амнистия за настоящи и бивши политици, заподозрени в престъпления. Месец по-късно - на 27 май държавният глава отмени амнистията. В списъка с имената на отменената амнистия бяха Никола Груевски, Зоран Заев, Бранко Цървенковски, Мендух Тачи, Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Трайко Веляновски, Сашо Миялков, Зоран Верушевски и др.