Още по темата

Предполагаеми кюрдски екстремисти обстреляха с ракети летището на големия турски град Диарбекир, принуждавайки пътниците и персонала да потърсят убежище, предаде Ройтерс.

Няма жертви и графикът на полетите не е нарушен, заяви губернаторът на Диарбекир Хюсеин Аксой, цитиран от телевизия "Ен Ти Ви".

Четири ракети са били изстреляни по полицейски контролен пункт пред ВИП салона.

Пътниците и персонала са били прибрани в сградата на терминала, за да се гарантира сигурността им, съобщава агенция "Доган".

Диарбекир е главният град в Югоизточна Турция, където живее голямо кюрдско малцинство.

Кюрдски екстремисти се борят срещу властта там от три десетилетия.

Нападението беше извършено дни след началото на турската военна офанзива в Сирия, целяща да отблъсне Ислямска държава и да попречи на кюрдските бойци да завземат територии, отбелязва Ройтерс.

Междувременно днес турски самолети и артилерия поразиха цели на кюрдските милиции "Сили за защита на народа"

в Северна Сирия в хода на операция "Ефратски щит", предприета миналата седмица съвместно с подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на турските сили за сигурност.

По време на операцията в района на град Джараблус са загинали 25 кюрдски бойци от кюрдски формирования.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че при въздушната атака са убити най-малко 15 цивилни, с което броят на цивилните жертви за деня е нараснал до 35, предаде Ройтерс.

Други 20 души са били ранени при нападение срещу ферма близо до село, което подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници, отнели от кюрдските милиции.

При въздушна атака над друго село под контрола на кюрдските сили по-рано днес са били убити най-малко 20 и ранени около 50 души, съобщи центърът за наблюдение на човешките права.

Турция обяви, че нейната кампания е против "Ислямска държава" и срещу "Сили за защита на народа".

Вижте още:

Турски танкове се сражават с подкрепяни от кюрдите сили в Северна Сирия

Бомба окървави сватба в Турция, Ердоган обвини ИД

Ще бутне ли Турция "Ислямска държава" с "Щита на Ефрат"