Още по темата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган официално получи контрол над разузнаването в страната.

С постановление на правителството на южната ни съседка се създава Координационен съвет за национално разузнаване, председателстван от държавния глава.

Германия: Този път Ердоган прекали

Ердоган смени министри, но не и зет си

Джихадът влезе в новите учебни програми в Турция

Второ постановление разпорежда уволнението на 922 души на държавна работа заради „връзката им с организации, участващи в антидържавна дейност”. Сред уволнените има и над 100 служители в образователната система.

Визира се организацията на ислямския проповедник Фехтулах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли миналата година и създаване на "паралелна държава" в Турция.

Това е продължение на чистката след опита за преврат, при която заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен бяха уволнени над 140 000 държавни служители.

Повече от 50 000 души, сред които военни, полицаи, преподаватели и журналисти се озоваха в ареста или затвора след въвеждането на извънредно положение преди година.

Шест организации, включително три медии в югоизточната част на страната, бяха затворени. Сред тях е агенция Dicle Media News, базирана в кюрдския град Диарбекир. Десетки вестници и телевизионни оператори бяха спрени.

Критиците обвиниха правителството, че е използвало извънредното положение, за да се справи с всички форми на опозиция.

Днешните укази още установяват, че за да бъде разследван ръководителят на националната разузнавателна агенция МИТ ще бъде необходимо разрешението на държавния глава