Още по темата

19-годишен севернокорейски войник успешно избяга на юг, a след това  зад гърба му прозвучаха над 20 предупредителни изстрела от Южна Корея, които отекнаха над демилитаризирана зона. Това е второто подобно бягство на юг през демилитализираната зона само за седмица, припомня The Guardian.

ВИЖТЕ В СНИМКИ 10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА ВИ УБИЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ

Дезертьорът, чието име не се съобщава, се е възползвал успешно от гъстата мъгла по време на рискованото си начинание, съобщават южнокорейски медии. Това е вторият подобен случай в рамките на седмица, когато 24-годишен войник беше сериозно ранен след градушка от куршуми в гръб от сънародниците си. 

 

Камери от една от най-строго охраняваните зони в света са запечатали как войникът кара джипа си с висока скорост към едно от местата, където охранителите са най-малко на брой, след което изоставя автомобила си в канавката и се втурва на юг.

Свлича се в близо до оградата след като е прострелян пет пъти преди да бъде извлечен в безопасност от южнокорейските сили. Веднага е подложен на няколко операции, включително и за отстраняване на паразитни червеи, които според лекарите са причинени от лошото хранене в севернокорейската армия.

Историята на една жена в армията на Северна Корея

Преди дни той беше прехвърлен във военна болница близо до Сеул, за да продължи възстановяването си. Скоро се планира да бъде разпитан от службите за сигурност.

Бягството му беше превърнато в пропагандно оръжие на южнокорейската армия чрез разположени  високоговорители по границата, които да съобщават подробности за неговото бягство

Редът е севернокорейските дезертьори да се разпитват от разузнавателната агенция на Южна Корея, след като пристигнат, преди да бъдат изпратени в център за презаселване за тримесечно обучение за живота на Юга. Когато бъдат освободени, централните и местните власти предоставят около 6 000 долара в брой за една година, както и подкрепа за жилищно настаняване, образование и обучение.

Любопитна подробност е, че той е получил като жест шоколадов десерт „Чоко пайс“ след като е споделил, че ги обича. В Северна Корея подобни „екстри“ се срещат само, ако са доставени на черно. В началото на миналата година Южна Корея затвори свой промишлен комплекс за подобни лакомства в знак на протест срещу ядрените опити.

15 севернокорейци, включително четирима войници, са избягали от страната тази година в сравнение с един войник и четирима цивилни през 2016 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.