26

М охамад Далел, атентаторът от Ансбах, който в неделя вечер се взриви и рани 15 души на музикален фестивал, пристигнал в Германия от България и поискал убежище, като в молбата си заявил:

"Не искам повече да насочвам оръжие срещу хора", пише в. „Билд“, позовавайки се на конфиденциална информация от разследването.

Сега в Германия проучват документите, с които той е поискал убежище, тъй като има съмнения, че те са фалшиви и той е бил изпратен с мисия от джихадистите в Сирия.

По-специално следователите анализират саморъчно написаните от него показания за неговия живот, съдба, митарства като бежанец, предадени на имиграционните власти в Циндорф, Бавария, където е бил разпитван в продължение на няколко часа на 24 август 2014 г.

Далел разказал, че е от Алепо,

от квартал Ансар ал-Шарки, който е известен с това, че е контролиран от бунтовниците, подкрепяни от западната коалиция начело със САЩ и сражаващи се срещу президента Башар Асад.

След като завършил гимназия учил една година право, като едновременно с това работел във фабриката за сапун, собственост на баща му.

Къщата им била разрушена от ракета, той бил тежко ранен и баща му уредил да бъде транспортиран и лекуван в Турция. След като оздравял се върнал отново в Сирия, след това се опитал да емигрира в Европа, но не успял.

От този момент разказите му стават противоречиви, като

твърди ту, че бил арестуван от проправителствените сили, ту - че бил в плен на "Ал-Кайда"

Причината била, че публикувал в интернет видеозаписи с антиправителствени демонстрации.

На въпроса защо искал да емигрира, той казал: "Страхувах се за живота си. Страхувам се от смъртта, страх ме е и от униженията, на които ме подлагаха. Не исках да насочвам оръжие срещу хора. Страх ме е да се върна отново в Сирия, защото може да ме принудят да стана убиец".

Освен това Далел казал, че няма защо да се връща в Сирия, защото там няма никого -

съпругата и децата му са убити

и той не иска да се връща към този трагичен момент от живота си. От 2012 г. не знае нищо за съдбата на баща си Юсеф (70) и майка си Камилия (62). Близки му казали, че са били арестувани от режима на Асад, защото участвали в демонстрация срещу правителството, но не се знае, дали това е вярно и дали изобщо са живи. На следователите им направило впечатление, че той постоянно се хвалел, че прякорът му е "Рамбо".

Според показанията му, той е напуснал Алепо на 16 юли 2013 г. и пътувал с такси до Турция, където

се свързал с каналджии, на които платил, за да го прехвърлят в България

Прекосил българската граница през септември същата година и подал заявление за убежище. Заради нелегално преминаване на границата е арестуван и транспортиран до София, след което е бил изпратен в лагер в Любимец. Докато бил в плен в България не е бил подлаган на медицински преглед, не е бил лекуван, макар че е ранен и имал осколки в тялото си. След като го пускат и живял осем месеца в стара изоставена и порутена сграда.

На 17 април 2014 напуска България с полет от София до Виена,

като носел само един куфар. След като пристига, австрийските власти конфискували документите му, тъй като имали подозрение, че са фалшиви. На 20 април поискал убежище в Австрия, но не дочакал отговора и на 5 юли заедно с други бежанци използвали отново транспорт на каналджии, за да заминат за Мюнхен.

След като подал заявление за бежански статут и разрешение за пребиваване той получил отказ на 2 декември 2014 г., тъй като германските власти засекли, че той вече е подавал такива документи в България и Австрия и според действащите наредби трябва да се върне там, където е подал първото заявление.

Но преди това на 13 ноември прокуратурата в Нюрнберг се самосезира по неговия казус и изпраща решение до Федералната служба по миграцията, че той

не може да бъде екстрадиран, защото има наранявания в коляното

и трябва да бъде лекуван. Прокуратурата се позовава на медицинското заключение на хирург от Ансбах и поради това той не е екстрадиран, а оставен за лечение.

За оставането му се застъпва и депутата от Партията на левицата Харалд Вайнберг, който се заел със случая и обещал да му уреди лечение. На въпрос на в. „Билд“, дали не съжалява за своето застъпничество за сириеца - атентатор, Вайнберг отговаря: "След всичко онова, което научих тогава, днес бих взел същото решение".

Междувременно сириецът обжалва решението за екстрадиране пред Конституционния съд. Но

на 18 февруари 2015 г. Федералната служба за миграция и бежанците (BAMF) разпорежда той да бъде върнат в България

Причината е, че сириецът е правил два опита за самоубийство. На 20 февруари това разпореждане е отменено, а на 25 февруари миграционните власти отново го подновяват.

На 13 юли на Мохамад Далел му е връчено окончателно решение, че той ще бъде екстрадиран в рамките на 30 дни, които текат от деня на връчването на разпореждането.

Тогава той казал на своите съседи в общежитието:

"Това няма да стане и аз ще предприема нещо по въпроса",

а също щял да покаже, че неслучайно прякорът му е "Рамбо".

Обитател на приюта за бежанци, в който е живеел нападателят, каза, че понякога е пиел кафе с него и са говорили за религия. Мохамад му бил казал, че "Ислямска държава" не е типичен пример за исляма и винаги твърдял, че не харесва групировката.

"Но мисля, че имаше проблеми, защото

често лъжеше без причина и разбрах, че иска да е център на внимание,

нуждаеше се от внимание", казва Алиреза Ходадади пред АП.

Нищо обезпокояващо не показали интервютата с Мохамед, проведени от експертите тук, в центъра за бежанци в Овча купел

„Познах го по снимката. Беше абсолютно уравновесен човек. Не е имало никакви проблеми с него”, разказа Елеонора Йорданова от Регистрационно-приемателния център в София за NOVA.

Това показва и досието му в центъра. Сириецът пристигнал у нас в края на 2013 г. и поискал международна закрила. Бил вдовец, но не е ясно как точно е влязъл в страната. Докато получи статут, в продължение на 3 месеца, атентаторът е живял в някоя от стаите в центъра в „Овча купел”. През това време е имал право да се движи спокойно и да излиза необезпокоявано.

Кой чужденец какъв статут ще получи решават експертите в центъра. С помощта на преводачи те установяват самоличността им, пътят им до страната ни, както и начина им на живот, образованието и семейното им положение.

„Всяко едно интервю се прави за отказ. Това е с цел да се събере максимум информация, защото се пише по-трудно отказ, отколкото един статут”, обясни Елеонора Йорданова, от Регистрационно-приемателния център в София.

По време на интервютата се следи всеки жест, детайл и дори особеностите на диалекта. За да се състави и пълен психологически профил. А при най-малък проблем – се сигнализират психолози и органите на реда. След интервюто на Мохамед станало ясно, че не отговаря на критерии за бежанец. Затова получил  хуманитарен статут.

Вижте още във видеото:

В понеделник главният секретар на МВР комисар Георги Костов и председателят на държавната агенция за бежанците Петя Първанова уточниха, че Далел е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г.

Сириецът е бил разпознат, благодарение на банката с пръстови отпечатъци „Eurodac“, в която се съхраняват данните за бежанци и мигранти от страни от третия свят, които търсят убежище в ЕС. Тези данни помагат на полицията и на властите да проследят пътя на всеки бежанец и да не бъде допуснато един и същи човек да се регистрира на много места и да търси убежище в различни страни.

Председателят на държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето е регистрирано есента 2013 г., подал е молба за закрила. Декември 2013 г. получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз.

През септември 2014 г. в агенцията се получава запитване от ФРГ, че такова лице при тях също е подало молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Ние обаче ги информираме, че лицето вече има предоставен статут и съответно вече не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин. След което няма постъпило друго запътване или кореспонденция в агенцията за бежанците, обясни Петя Първанова.

Вижте още от интервюто с Петя Първанова в "Здравей, България" тази сутрин:

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 17 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 13 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 13 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 14 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност