Още по темата

Хю Хефнър, легендарният основател на списание Playboy, е починал в дома си Playboy Mansion в Лос Анджелис от естествена смърт на 91-годишна възраст, съобщиха в изявление от Playboy Enterprises в сряда, предаде The Guardian.

ВИЖТЕ ХЮ ХЕФНЪР ПРЕЗ ГОДИНИТЕ В СНИМКИ

Списание Playboy бе основано преди повече от 60 години, за да съчетава снимки на разголени жени с по-задълбочени статии и интервюта. Първият му брой е с Мерилин Монро. 

В страницата на списанието в Туитър бе поместено съобщение за смъртта му и негов цитат, гласящ "Животът е твърде кратък, за да изживяваш чужда мечта". 

„Баща ми живя изключителен и въздействащ живот като медиен и културен пионер

и водещ глас зад някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време в защита на свободата на словото, гражданските права и сексуалната свобода", казва Купър Хефнър, главен творчески директор и син на Хю, в изявление.

"Той определи начина на живот, който е в основата на марката Playboy, eдна от най-разпознаваемите и трайни марки в историята", казва младият Хефнър. 

"Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира Купър Хефнър.

В кратък период от средата на 2016 г. до началото на 2017 г. списанието експериментира с избягване на голота, преди да се върне към предишната си формула.

Това е първата неразголена моделка на "Плейбой"

Вижте първата мюсюлманка с хиджаб в "Плейбой"

Кралицата на плеймейтките си махна силикона

Хю Хефнър е роден на 09 април 1926 в Чикаго, Илинойс. Той е по-големият от двамата сина на Грейс и Глен Хефнър, строги методисти. В училище Хефнър изкарва 152 точки на тест за интелигентноlст, въпреки че учителите му го описват като "неентусиазиран".

Хефнър е служил две години в армията до края на Втората световна война. Учил е в Чикагския институт по изкуствата преди да се запише в Университета на Илинойс със специалност психология. Дипломира се през 1950 г. През 1949 г. Хефнър се жени за първи път за съученичката си Милдред Уилямс, с която имат 10-годишен брак и две деца. След това Хефнър е имал още един брак - с плеймейтката на Playboy за 1989 г., от която също има две деца.

Хю Хефнър бе сгоден за Кристъл Харис, която е с 60 години по-млада от него, но през 2011 г. тя развали годежа и до сватба не се стигна.

След като му е отказано повишение на заплатата от 5 долара в списание Esquire,

Хефнър напуска и решава да започне свое собствено издание.

До 1971 г. Playboy продава седем милиона копия месечно, има 23 Playboy клубове, курорти, хотели и казина с повече от 900 000 членове по целия свят. Playboy произвежда и популярни телевизионни филми като "Third Girl From The Left", "The Death of Ocean View Park", "The Cop and the Kid" и "A Whale For The Killing".

Хефнър продължава да бъде главен творчески директор и главен редактор на Playboy и управлява дейностите на корпорацията, свързани с кабелната телевизия, видео продукциите и лицензирането. През юли 2010 г. медийната компания Playboy Enterprises, която има клонове в над 150 страни, съобщи, че е получила предложение от собственика си Хю Хефнър за закупуването на всички акции, които все още не притежава (30,5%) на цена от 5,50 долара всяка. Състоянието на Хефнър се изчислява на над 300 милиона долара.

Хю Хефнър е известен с многобройните си завоевания сред нежния пол, макар да твърди, че е останал девствен до 22-та си година, когато се запознава с първата си съпруга.

Смята се, че повечето момичета от корицата на Playboy са минали през леглото на Хефнър, който споделя, че е бил с над 1000 жени в живота си.

Запазена марка за плейбоя са лулата и халатът, а също и имението му в в Лос Анджелис, построено през 1971 г., където е недопустима употребата на наркотици.

ВИЖТЕ ИМЕНИЕТО НА ХЮ ХЕФНЪР

Негови са следните цитати:

"Имам около 100 чифта пижами. Обичам да виждам хората в удобно облекло."

"Животът е прекалено кратък, за да изживяваме нечия чужда мечта."

"Пикасо е имал своя розов и син период. Аз съм в своя рус период в момента."

"Най-голямата сила в света не е религията, а сексът."

Еротичното сп. „Плейбой” е едно от най-популярните в цял свят. Първият брой излиза в тираж от 51 000 през декември 1953 година с Мерилин Монро на корицата. Първият брой е бил създаден на кухненската маса в апартамента на Хефнър. Когато излиза корицата е без дата, тъй като Хефнър не знае дали и кога ще бъде в състояние да издаде втори брой. Печалбата стигнала, за да плати разходите за хартия и печат и да финансира друго издание.

Това, което го издига на върха като една от най-разпознаваемите американски марки още през първите години на издаването е смелостта да говори открито за сексуалната свобода, но междувременно и да окуражава интелигентния диалог между представители от различни социални, философски и религиозни сфери.

Снимката е от 1957 г. 

Освен това дълги години журналът е арена за изява и на едни от най-известните и емблематични писатели в историята като Рей Бредбъри, Артър Кларк, Хънтър Томпсън, Иън Флеминг, Габриел Гарсия Маркес, Кърт Вонегът, Харуки Мураками и много други.

Днес „Плейбой” се печата в над 30 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Африка. 

В България марката PLAYBOY съществува от 2002-а. Издател е Attica Eva Media Group, а главен редактор е Христо Запрянов.

От самото си начало PLAYBOY се доказва като много повече от каталог за красиви и разголени дами на луксозна хартия – прогресивните виждания на Хефнър по отношение на сексуалността, хумора, литературата, политиката и културата, правят от изданието същинска Мъжка библия; име, с което наричат PLAYBOY и до ден-днешен. Сред авторите, публикувани на страниците му, личат имената на Рей Бредбъри, Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Джоузеф Хелър, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и Кърт Вонегът, пишат от българската редакция на списанието.