Още по темата

Очакваната продължителност на живота в САЩ намалява за втора поредна година. Това се случва за първи път от 1962-63 г. Предходният подобен спад е от 20-те години на миналия век, сочат данните на Националния център за здравна статистика.

За миналата година очакваната средна продължителност на живота в САЩ е намаляла до 78,6 години.

Какви болкоуспокояващи да пием при остра болка

Болкоуспокояващите лекарства увеличават риска от инфаркт

Предишният спад на продължителността на живота, но само за една година, е през 1993 г., в разгара на епидемията от СПИН.

Този път обаче намаляването на ключовия показател за състоянието на нацията се дължи на друг проблем.

Продължилото десетилетия безконтролно предписване на опиоидни болкоуспокояващи в САЩ създаде национална криза на пристрастяването, като милиони пациенти вече са преминали към хероина и други наркотици, продавани на улиците.

„Ключовият фактор във всичко това е увеличаването на смъртността от свръхдози”, коментира Робърт Андерсън, ръководител на проучванията за смъртността в Националния център за здравна статистика на САЩ. Той определя двугодишния спад като „шокиращ”.

През 2016 г. 63 600 души са загинали при предозиране с наркотици, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Това е с 21% повече от предходната година и три пъти повече от 1999 г. В САЩ вече повече хора умират от предозиране на наркотици, отколкото общо от огнестрелни оръжия и пътнотранспортни произшествия

Свързаните с опиоиди свръх дози са се увеличили с 28%, като са убили 42 249 души, най-вече в групата на хората в т. нар. активна възраст между 25 и 54 години.

Почти половината от тези фатални случаи се дължат на синтетични болкоуспокояващи и основно на фентанил, който е 100 пъти по-мощен от хероина. Фентанилът често е смесва с други опиоиди, за да засили ефекта им. Броят на свръхдозите в САЩ, свързани със синтетични наркотици, се удвоява във всяка от последните 3 години.

Междувременно друг доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията сочи 133% увеличение на случаите на хепатит С между 2004 г. и 2014 г., най-вече заради употребата на общи спринцовки при употребяващите опиоиди.

Едно е сигурно, през 2017 г. продължителността на живота в САЩ ще намалее за трета поредна година, което се случва за първи път от пандемията от испански грип през 20-те години на миналия, убила между 3% и 5% от населението на Земята.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК