Н а Новогодишната трапеза задължително трябва да има плодове. Това съветва диетологът Ваня Колчева.
Тя препоръчва да се консумират цитруси – мандарини и портокали.
Хубаво е на всяка празнична маса да има по чаша лимонов сок разтворен във вода. Това помага на разграждането на мазнините.
Според Колчева не трябва да се нахвърляме на вкусните ястия, а да се храним на често, но по малко.
Тя каза, че не е задължително на Новогодишната трапеза да има традиционните свински пържоли.
Те може да са телешки или да се прибегне до американската традиция, навлязла в последните години и в България, да се приготвя пуйка.
Все пак, ако пържолите са свински, Ваня Колчева препоръчва да са изпечени на скара и да бъда придружени с голяма зеленчукова салата.
Добре е да се избягват тежките гъбени сосове към месото и топените и пушени сирена.
Час след консумацията на пържоли се препоръчва да се приемат плодове.
Те, обаче не трябва да се смесват с основните хранения, а да бъдат междинни.
Ваня Колчева каза още, че съветва гражданите да не прекаляват с алкохола по празниците, защото той както и мазните храни е доста калоричен и предразполага към напълняване.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!