Още по темата

Евентуално влошаване на ситуацията в Гърция ще има последствия за балканските страни, където дъщерните поделения на гръцките банки съставляват значителна част от банковата им система.

Това предупреждава заместник-директорът на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Йорг Декресин в доклад за състоянието на икономиките на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, цитиран днес от гръцкия в. "Имерисия".

Йорг Декресин преценява, че сега Европейският съюз се намира в много по-различна ситуация, отколкото преди четири години, което значително ограничава риска от ефекта на доминото на тази криза.

Той обаче посочва, че дъщерните поделения на гръцките банки съставляват 14-22% от банковата система на икономиките, свързани с Гърция, като тези на България, Албания, Македония, Румъния и Сърбия, което според него означавало, че тези банки ще имат нужда от ликвидност, ако ситуацията в Гърция се влоши.

Допълнителни рискове крие и големият брой необслужвани заеми в някои дъщерни поделения, отбелязва представителят на МВФ.

Освен финансово-икономически обвързаности между Гърция и страните от Югоизточна Европа има и търговски такива, които е възможно да бъдат засегнати, ако икономическата ситуация в Гърция се влоши.

Износът на Гърция за тези държави е доста намален в сравнение с 2008 г., което е знак и за цялостната слабост на нейната икономика, смята Йорг Декресин.