Белгийският икономист Александър Ламфалюси, един от "бащите" на еврото, е починал в събота 9 май на 86-годишна възраст.

Това съобщи днес семейството му, цитирано от световните агенции.

От 1988 до 1989 г. Ламфалюси е член на "комитета Делор", натоварен да прокара пътя към единната европейска валута под ръководството на председателя на Европейската комисия Жак Делор.

От 1994 г. до 1997 г. ръководи Европейския валутен институт във Франкфурт, предшественик на Европейската централна банка (ЕЦБ). След него, през 1997 г., начело на институцията застава холандецът Вим Дуйзенберг, който става и първият председател на ЕЦБ, изпълняваща надзорната роля на валутната политика в еврозоната.

Еврото е въведено през 1999 г., първоначално като разчетна валута.

Александър Ламфалюси се е стремял към прагматизъм при интерпретирането на критериите за конвергенция, които да позволят на държавите да се включат във валутния съюз.

"Той бе един от първите, които се отнасяха с подозрение към спекулативните балони и призоваваше за по-добра регулация на финансовите системи", изтъква синът му Кристоф, журналист във в. "Либр Белжик".

През 2000 г. става председател на Комитета на мъдреците, натоварен от европейските министри на икономиката и финансите да помогне за хармонизирането на борсовите практики в Европа.

На 19-годишна възраст роденият на 26 април 1929 г. Ламфалюси бяга от родната си Унгария в Белгия. Следва икономика в Лувен (Белгия), в Оксфорд (Великобритания) и Йейл (САЩ.

Започва кариерата си в Брюкселската банка (Banque de Bruxelles). През 1976 г. постъпва в Банката за международни плащания (БМП) в Базел, която обединява централните банки. Генерален директор на институцията е от 1986 до 1994 г. През 1996 г. белгийският крал Албер Втори го удостоява с титлата барон.