Природата - не зла, а просто аморална
Източник: ЕПА/БГНЕС
34
Ов всички неподходящи прилагателни, с които би могло да се опише опустошението, причинено от цунамито в Япония, "библейско" може би е най-поучителното.

Когато за пръв път видях сцените на водата, помитаща и унищожаваща всичко по пътя си, почувствах едновременно ужас и съжаление към невидимите хорица в колите и камионите, които се опитваха напразно да избягат.

Но може би най-силната ми емоция беше страхопочитанието.

Подобно на Бога от Стария завет, природата показа своята способност да разрушава за миг онова, което хората са съграждали години наред, и да отнема живот ужасяващо бързо.

Мнозина мислят, че поуката от тази история е, че ние трябва да се отнасяме към природата със същото преклонение и уважение, които традиционно засвидетелстваме към Бог. Но това ще бъде грешка.

Защото подобно на някои примитивни представи за Бога, и в този случай намесата му бе не само внушителна, а и ужасяваща. Един жаден за мъст, коравосърдечен Бог не заслужава да бъде почитан.

В Япония природата показа, че тя също не е онази добронамерена Гея, пред която трябва да се прекланяме. Тя показа, че по-скоро е

безчувствена към нас и към нашето благополучие

Ние трябва да я уважаваме така, както боец уважава силата и уменията на съперника си, а не както ученик уважава знанията и мъдростта на учителя си.

Нека да обърнем внимание например на често повтаряната мисъл, че стихия като сегашната показва, че ние не можем нито да предизвикваме, нито да опитомяваме природата.

Но какво означава това, когато говорим за Земята? С какво жителите на Сендай предизвикаха природата? Дали с това, че си построиха домове? В такъв случай не ни остава нищо друго, освен да спим под открито небе.

Или пък жителите на Сендай дръзнаха да предизвикат природата, като се заселиха на място, връхлитано периодично от стихии? Тогава значи никой не трябва да живее там, където връхлитат торнадо, урагани или земетресения, тоест в по-голямата част от света.

Подобни предложения, разбира се, са абсурдни. Нито една от жертвите в Япония не е наказана, защото е предизвикала природата,

природата просто им нанесе напосоки своя необуздан удар

Едно по-модерно тълкуване на израза "да предизвикаш природата" е простата, практическа употреба за разликата между това да вървиш със или против волята й. В действителност тази разлика има ограничена и дори непоследователна употреба.

Ако човек се съобразява с волята на природата, това означава да не променя нищо в нея. Тогава дори най-простото действие, като например сеитбата, би било предизвикателство срещу природата. Дори бобърът, който "строи бентове", предизвиква природата в известен смисъл.

Ако съобразяването с нея означава човек да не се опитва да противоречи на законите й, то тогава можем да кажем, че много от модерните технологии се справят по-добре в тази насока, отколкото традиционните практики.

Например, за да се конструира космическа совалка, да се изпрати тя в Космоса и после да се върне обратно на Земята, е необходимо подробно и задълбочено разбиране на законите на физиката.

Инженер на НАСА, който предизвиква законите на природата, не би бил способен изобщо да създаде такова функциониращо съоръжение.

Хората, които извършват танцови ритуали за дъжд

или се молят да бъдат пощадени от природни бедствия, са по-скоро онези, които предизвикват Майката природа, вярвайки, че молитвите и Божията воля могат да променят хода й или да ги защитят от най-лошите й прояви.

Ако има начин, по който някой да предизвика истинското естество на природата, то това би било човек да си представи, че тя е добронамерена. И не трябва да чакаме цунами да ни покаже, че тази представа е романтична безсмислица.

Болестите и катастрофите са постоянни и повтарящи се прояви на живота на Земята. Човешките създания причиняват твърде много вреда, но те далеч не са единствените виновници.

Това не означава, че трябва да наричаме природата злонамерена. По-скоро Гея е аморална. Тя е чисто и просто това, което си е, и няма нищо общо с това, което би трябвало да бъде.

Ние може да изпитваме страхопочитание, но не трябва също да благоговеем пред нея. Ако има нещо,

което заслужава да бъде почитано, то това е животът

И по-специално човешкият живот. Ние не служим на каузата да го защитаваме и да му помагаме да процъфтява, като оставяме природата да действа на своя глава. Онова, което хората наричат "да предизвикаш природата", са най-често усилията на човешките същества да спрат нейното най-вредно влияние.

Това не е арогантност, а оправдан опит да се намалят страданията и да се подобрят условията на човешкия живот. Ето защо хората поставят покриви на домовете си, пречистват водата си, използват транспортни средства, за да намалят ограничаващите ги аспекти на разстоянието.

Никой няма нищо против всичко това, но мнозина имат чувството, че понякога сме стигнали прекалено далеч. Но кое точно е това "прекалено далеч"?

Със сигурност не е усъвършенстването на технологиите. Едни по-съвършени и прецизни технологии, които да лекуват рака, например, биха били добре дошли, а нямаше да бъдат отхвърлени заради това, че са прекалено изкуствени.

Единственият смисъл на "прекалено далеч" е

да се прави нещо, което не е ефикасно. Издигането на прекалено високи сгради по протежението на разломните линии може би било пример за "прекалено далеч", просто защото ние не можем да разчитаме напълно, че те няма да рухнат при земетресение.

Да се направи селското стопанство зависимо от фосилните горива може би също е пример за "прекалено далеч", защото доставките на тези горива не са прекалено сигурни, а добивът им си има своите вредни страни.

Всеки път, когато може справедливо да се каже, че не уважаваме както подобава природата, става въпрос за практическото ни неумение да свършим нещата както трябва, а не за философска или може би теологична неспособност да се отнесем към нея с нужното преклонение.

Изглежда в развития Запад има копнеж за нещо като по-проста, по-изчистена връзка с естествения свят. Мнозина имат силното убеждение, че ние прекалено много сме се отчуждили от природата и че това ще ни погуби. Ако има истина в това, то тя не е в схващането, че технологията, човешките амбиции и иновации са проблем.

Не е арогантност желанието ни да се борим срещу най-лошите неща,

които природата може да стовари върху нас. Но е наистина безразсъдно да забравяме, че тектоничните плочи и метеорологичните системи мобилизират такава сила, каквато човек не може да си представи.

Това не е просто абстрактна тема. Когато човек мисли за уроците, които трябва да бъдат усвоени от катастрофите, като тази в Япония, няма полза да се мисли опростено, че бъдещето ще е по-светло, ако ние възстановим по-голяма част от изконното си преклонение към природата.

По света отново и отново ще има катастрофи, които ще убиват множество хора в страни, които са по-бедни и разполагат с по-малко от създадените от науката и иновациите модерни ресурси. Ако Япония трябва да бъде спасена от повторение на подобно бедствие, то, разбира се, трябва да се вземе предвид колко силни могат да бъдат земетресенията и

да се свикне с мисълта, че човек не може да ги спре

Но това само по себе си не ни казва какво трябва да направим, освен че ни призовава да не си заравяме главата в пясъка.

Единственото, което може да подобрим следващия път, е да използваме нашето разбиране за природния свят и да го прилагаме към нашите технологии, за да се защитим по-добре срещу капризите на природата и да бъдем по-добре оборудвани, когато разчистваме безпорядъка, който тя небрежно оставя зад себе си.

* Джулиан Баджини е главен редактор на сп. "Филосъфърс мегъзин".
Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 55 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 10 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи