0
100 000 българи отиват на работа в чужбина тази година, извежда "Монитор"; Нацията се стопи с 1,2 млн., пише пък "Стандарт".

Първи глоби за пушене, нарушителят е собственик на интернет клуб, информира "24 часа" и добавя, че ХЕИ отпуска на своите по 15 мин. за пушене сутрин и вечер.

И след като 2005 г. започна с протестите на освободените от програмата "От социални помощи към заетост", ето продължението - кметовете и социалното министерство се разбраха, 70 000 безработни ще си знаят шефа до 10 дни, пише "24 часа".

Подробности намираме в "Дневник" под заглавие "От помощи към метли". За трите години, откакто действа програмата, в нея са налети 450 млн. лв. без значителен ефект, твърдят и работодателите, и синдикатите.

Бизнесът настоява приоритет на програмата "От социални помощи към заетост" да стане обучението и стажуването на безработните. С обширен коментар по темата се включва и "Пари" - едва 10% от проектите в програмата са на частния сектор, явно интересът не е чак толкова голям, колкото се представя на обществото.

И в "24 часа", и в "Труд" откриваме саркастични коментарни колонки за Пешо Промила, както го нарича Ана Заркова. Става дума за 67-годишния Петър Петров, бивш катаджия и настоящ охранител, заловен със споменатото рекордно количество алкохол в кръвта.

9,14 промила нищо не е, можем още, но сензация ли е това, пита в рубриката "Лични" на "24 часа" Огнян Стефанов. За японци и индийци това количество е сравнимо единствено със смъртоносните цунами в Индийския океан. За руснаците цифрата е просто шутка.

Авторът на мнението представя случая като феномен с психологическо, политическо, социално, международно и историческо измерение и напомня - напиването всъщност е измъкване от всякакви забрани, но всяко напиване завършва с махмурлук.

Сигурно има и по-ужасни неща от веселящия се български народ в неговото насипно състояние, но в момента не се сещам за такива, пише на страницата "Наблюдател" в "Сега" Евгений Дайнов, макар и поводът за неговия коментар да е обобщено празничен. Толкова по пиянската тема.

Поглед към една друга, следена от пресата у нас в продължение вече на месеци, с различна интензивност - евентуалната политическа кариера на главния секретар на МВР Бойко Борисов. Точно преди Нова година вестниците тиражираха думи на генерала, според които, ако депутатите продължават да го дразнят, той ще влезе в политиката.

Днес в "24 часа" откриваме огромно интервю с Бойко Борисов, който след среща с царя твърди: "Премиерът няма засега план за мен в политиката. Ако премиерът ме извика и ми каже: не ми трябваш за такъв, а за еди-какъв си, тогава аз не мога да се запъвам." Главният секретар на МВР май се цели в президентския пост или в креслото на силов вицепремиер, а не толкова в партия, е коментарът на "Сега".

"Труд" пък публикува интервю с министъра на спорта Васил Иванов Лучано, който се вижда по-скоро като бизнесмен, отколкото като политик, признава, че бизнесът му върви по-добре откакто НДСВ е на власт и е категоричен, че би участвал в правителство на БСП само със същия премиер. Въпрос на избор - област, в която сме на първо място на Балканите.

Добрата новина идва от страниците на "Монитор" - България е страната, която спазва най-добре сред балканските държави политическите права и гражданските свободи. Оценката е от "Фрийдъм хаус".

И пак във връзка с политическите свободи у нас - на следващите парламентарни избори няма значение дали електоратът ще предпочете да гласува за БСП или за ДСБ и СДС, пише Десислава Ризова в "Монитор", след като вчера социалистите де факто предложиха официално коалиция на Иван Костов и Надежда Михайлова, в случай, че не получат пълно мнозинство. Както казваше Мечо Пух: "Ако знаех коя ми е лявата ръка, със сигурност щях да разбера и коя ми е дясната."

Поглед и към едно интервю от "Дневник" с Димитър Паница. Поводът е, че журналистическите награди "Паница" престават да съществуват, вместо тях основателят на фондация "Свободна и демократична България" учредява награда за гражданска доблест.

Защо - защото една голяма част от обществото остава забравена от обществена грижа и трябва да отдадем заслужената благодарност към всички наши доблестни сънародници, които вършат ценна работа за нашето общество и често дори саможертви, казва Димитър Паница и добавя, че България е объркана и има нужда от компас.

По темата за ориентирането в живота "Дневник" публикува и анализ на проф. Светослав Ставрев със заглавие "BG 2005: надежди и рискове". Това, че ние зависим от света все повече, както и той от нас, макар и това да не е така очевидно като първото, не е повод за униние и ксенофобия, за България това е изключително благоприятно, пише проф. Ставрев.

Според него оптимизмът не е само подсъзнателна психическа нагласа. Много често той има и своите рационални основания. Все пак циклично оправдано е да се очаква обръщане на посоката и след 10-15 години пропадане не е неразумно да се надяваме, че е дошло времето за движение нагоре. Освен това съграждането на солидните неща никога не става отведнъж, а с постепенно и последователно консолидиране и пълноценно оползотворяване на потенциала.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 32 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 1 час

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 2 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 4 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 6 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 6 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°