0

Коледното пазаруване наближава с пълна сила, а с него и голямото чудене какво да подарим на близките си. Вариантите са няколко - да ги попитаме какво искат, да отгатнем от какво имат нужда, да демонстрираме благополучие със скъп дар.

Но колкото и настроението около предстоящите празници да ни прави еуфорични и щедри, не можем да пренебрегнем постоянно заливащата ни информация за световната финансова криза.

При огромната неизвестност, изправена пред нас, всеки се замисля дали не би могъл да спести излишните харчове. В крайна сметка обичаме и ни обичат не заради подаръците, които си правим едни на други!

В противен случай повече от половината хора по света щяха да са нещастни, защото не получават за празниците си автомобили, екскурзии, скъпи бижута и т.н. Това, че не можем да ги осигурим не означава да се лишим от удоволствието да доставяме радост на хората около нас.

Да направите малък, но истински ценен подарък, означава да си дадете сметка какво означава за вас конкретният човек и кое е нещото, което ще го накара да се усмихне, както и да посветите време да го намерите, опаковате и надпишете.

Подаръкът е наистина голям, когато човекът, за когото е предназначен, усети, че е купен специално за него - премислен, избран и поднесен с желание и обич, а не просто метнат в кошницата заедно с всички останали покупки само, за да го има. Още по-хубаво би било, ако го измайсторите вие.

Дрехите са типичният пример и най-лесното измъкване, когато не знаем какво да вземем. Но какво казват те, какво влагаме в тях, трябва ли да дойдат празници, за да получим топъл пуловер...

Подаръкът не е самоцел, той е емоция под формата на вещ. Това може да е желана книга, сувенир, весели ръкавички, закачлива играчка, някаква джунджурия... но избрана и подарена от сърце.

Целта на подаръците (в нормалния случай) не е да демонстрираме пред другите възможности, а да им покажем какво изпитваме към тях. В този смисъл да избереш малкия голям дар, означава да познаваш човека и да те е грижа за него, да знаеш какво го радва и какво го натъжава и да искаш да го видиш усмихнат и доволен.

Независимо какви и колко маски носим, всеки от нас се нуждае и чака простички неща като внимание, обич, уважение, доверие, разбиране. А те могат да са скрити в неща, които понякога ни изглеждат незначителни.