Още по темата

Голяма част от хората вярват в съществуването на извънземен живот, но не всички от тях смятат, че земята е посещавана от извънземни. Някои хора, търсят доказателства за извънземен разум в странните явления на земята, в случаите на регистрирани НЛО в небето и в необикновените исторически находки от миналото. Други търсят такива доказателства далеч в космоса с помощта на съвременните астрономически технологии, според разказва новото видео от канала n_l_o във Vbox7.com.

На 22 февруари, на специална пресконференция, учени от НАСА съобщиха за важно откритие в тази насока – звездна система със 7 планети с размери подобни на Земята, като на три от тях вероятно има условия за образуване на вода в течно състояние и съответно възможност за възникване на живот.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

Това е поредното откритие свързано с усилията на учените да открият в далечния космос планети на които може да има условия за живот, подобен на земния.

Астрономите отдавна предполагат за съществуването на планетарни системи, подобни на нашата слънчева система, но едва от началото на 90-те години на миналия век успяват да докажат това на практика.

От началото на новия век, с помощта на усъвършенстваните астрономически методи и технологии, учените откриват годишно по около 20 нови екзопланети - тоест планети намиращи се извън нашата слънчева с-ма, в орбита около други звезди.

Повечето екзопланети са открити по косвен път – чрез взаимодействието им със звездите, около които обикалят. Много малко от откритите екзопланети са наблюдавани директно. Първата такава е 2M1207b, която е наблюдавана с Големия телескоп на Европейската южна обсерватория на връх Паранал в Чили.

Най-голям интерес за учените, представляват откритите екзопланети, на които се предполага, че съществуват условия за възникване на живот, подобен на земния. Това са планети с размери подобни на земята, с твърда повърхност и намиращи се в тъй наречената „зона на обитаемост“ - зоната на обитаемост е ивицата около една звезда, където температурата е нито много висока, нито много ниска, така че да позволи наличието на течна вода, съответно и на условия за възникване на живот. В нашата слънчева с-ма например, зоната на обитаемост се простира от орбитата на Земята до около орбитата на Марс.

Досега астрономите са открили около 3500 екзопланети, но само няколко десетки от тях имат параметри, които предполагат условия за възникването на живот подобен на земния.

Точно това е причината, НАСА да шуми толкова, около последно откритите екзопланети в орбита около звездата Trappist-1. 7-те планети в тази звездна с-ма имат размери подобни на земята, а цели 3 от тях се намират  в „зоната на обитаемост“ и може да имат условия за възникване на живот.

Това голямо откритие не е заслуга само на НАСА но и на Европейската южна обсерватория. Първоначално екип белгийски учени, откриват три екзопланети около въпросната звезда, която после кръщават Trappist-1 на името на телескопа в Чили с който правят откритието. Това става през 2015. По късно в изучаването на тази звездна система се включват  големият телескоп в Паранал, Чили и космическият телескоп на НАСА Spitzer с чиято помощ откриват, че планетите всъщност са 7.

Звездата TRAPPIST-1, се намира на около 39 светлинни години от Земята в съзвездието Водолей. Тя е звезда от тип ултрастудено джудже и съответно е много по-малка и много по-хладна от Слънцето. Планетите в системата са близо до звездата и я обикалят за много кратко време. Така там една година е с продължителност от ден и половина за най-близката планета до 20 дни за най-отдалечената. Точно тази близост прави възможно планетите да получават достатъчно топлина от своята малка и хладна звезда, за да има условия за възникване на живот.

Тепърва предстои учените да разберат повече подробности за тези планети – дали имат атмосфера например. Това ще стане след извеждането в орбита на новия космически телескоп на НАСА James Webb през октомври 2018 година.

Иначе мечтите на човечеството да достигне до тези планети, все още са далеч от техническите му възможности. Космическата совалка на НАСА развива скорост около 28 000 км/ч и ще и трябват 1,5 млн. години за да стигне до там. Ако пък изпратим подобие на най-бързата космическа сонда изстрелвана от човечеството, която развива близо 52 000 км/ч, то пътешествието ще ѝ отнеме 717 000 години.