1

О казва се, че още от дълбока древност тракийските принцеси били изключително суетни и държали на перфектения си външен вид, а археологическите артефакти дават интересни сведения не само за дрехите и бижутата, но и за козметичните технологии, които са измисляли и са си прилагали, разказва сайтът Antiquevillage.eu

Според директора на Националния археологически институт с музей (НАИМ) доц. д-р Людмил Вагалински, през ХVII век по нашите земи някои жени са си правили пиърсинг с малки халки, а епилацията е практикувана още от времето на траките.

Те използвали пинцети и шпакли, за да придобият копринено гладка кожа.

Доказателство за твърдението е кутия за тоалетни принадлежности във формата на сребърна мида с позлата.

"Тя е открита в надгробната могила "Голяма Косматка" и най-вероятно е принадлежала на съпругата на цар Севт III, която я полага в гроба на любимия си съпруг", е версията на организатора на изложбата д-р Наталия Иванова.

Развитието на местните тракийски обичаи в облекло и украшения е илюстрирано чрез накити от гробове от некропола при село Дуванли, Пловдивско - огърлици, пръстени и фибули.

А чрез различни съдове с изображения на жени, като например сребърна каничка за вино от Рогозенското съкровище, се добива представа за цялостния тоалет на една тракийска аристократка от тази епоха.

Ако дребната култура и цивилизация ви вълнуват, препоръчваме ви да видите и видеото горе - документалният филм „Древна Тракия – врата към безсмъртието“

Не пропускайте още:
Русия иска тракийските ни съкровища за изложение в музей

Тайните на древна Тракия

Златото на траките блести в Лувъра

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@