Още по темата

Да ви посети лекарят у дома със сигурност е предпочитана алтернатива пред безкрайните опашки, които редовно се извиват пред кабинетите в поликлиники и болници. Ново мобилно приложение, измислено у нас, предоставя възможност да получите домашна визитация в рамките на час и да бъдете прегледани от лекар специалист.

Идеята за "Медик хоум" хрумнала на Калин Костов когато малката му дъщеря била болна.

"За всеки родител е предизвикателство, като трябва да заведе детето си в болница. Аз познавам много лекари и за мен не е проблем да повикам доктора вкъщи, където тя да не е притеснена. Замислих се обаче, че повечето родители нямат тази възможност и така ми хрумна идеята. Като на пациент".

"Медик хоум" е мобилно приложение, което свързва лекаря с пациента", обяснява Калин. "Чрез него човек може да открие лекари в района, в който се намира, и да бъде прегледан в рамките на един час от необходимия специалист. Пари не се разменят, документи не се разменят - всичко става онлайн през телефона".

От "Медик хоум" подбират внимателно лекарите, с които работят, като освен да бъдат добри професионалисти особено много държат и на доброто отношение към пациентите.

"Обикновено хората не се оплакват толкова от некомпетентност, колкото от лошото и грубо отношение", казва Калин Костов. "Тук правим включително и обучение как лекарите да се държат с пациентите си."

За добрите работни условия на лекарите и качественото обслужване на пациентите платформата използва добре позната от други мобилни услуги система за оценяване. След всеки преглед пациентите и лекарите взаимно си поставят оценка с резултат от една до пет звезди. При две ниски оценки лекарите биват освобождавани от системата. "Същото обаче се отнася и за пациентите", обяснява Калин Костов.

"Всеки може да погледне оценяването на даден лекар и да прецени дали да се възползва от услугите му. Колкото е по-добре оценяван един лекар, толкова е по-честно викан".

Д-р Георги Кънчовски вече е част от системата на "Медик хоум". Отделя по няколко часа от деня си, в които да прави домашни посещения.

"Нищо по-различно от традиционната работа, просто самата система дава възможността и удобството на пациента бързо да се свърже и да потърси помощ."

Д-р Кънчовски казва, че системата за оценяване му допада. "Аз лично съм доволен, защото така ще ме търсят после допълнително".

"Медик хоум" е достъпен за безплатно сваляне, но се очаква да заработи пълноценно през август тази година.