З аедно с броколите и брюкселското зеле, карфиолът оглавява класацията на полезните зеленчуци, но понякога е трудно да убедим децата дори да го опитат.
Затова се налага да проявим креативност в поднасянето му. Ето една добра идея.
Необходими продукти:
1 глава карфиол
100 г топено сирене
80 г кашкавал
4 белтъка
3 с. л. краве масло
сол на вкус
за соса:
200 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 с. л. подправка „Рас ел ханут“
Карфиолът се накъсва на розички и се задушава под капак с маслото и 50 мл. вода, докато омекне.
Прехвърля се в блендер, добавят се сиренето и настърганият кашкавал и се овкусява се със сол. Смила се. Оставя се да се охлади.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се добавят към карфиолената смес.
Полученото „тесто“ се прехвърля в пош с нащърбен накрайник. В тава с незалепващо покритие се шприцоват тулумби.
Пекат се 12–15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Киселото мляко се смесва със заквасената сметана, зехтина и подправката „Рас ел ханут“.
Карфиолените тулумби се поднасят със соса.
Вижте още вкусни предложения:
Лесна и вкусна дроб сърма не с агнешко, а с кайма
Кюфтенца по датски - как да си ги приготвим
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!