Горила, която прегръща спасителя си. Тази снимка спечели наградата "Изборът на публиката" в британския конкурс за фотография Wildlife Photographer of the Year.

Всяка година конкурсът отличава най-страхотните снимки на дивата природа в света.

Кадърът е дело на Джо-Ан Макартър от Канада. 

Действието се развива в Камерун, Централна Африка. Горилата Пикин е спасена от бракониери от организацията Ape Action Africa. В колата горилата прегръща своя "ангел хранител", докато пътува към новия си дом, където ще бъде в безопасност.

Една изстрадала детска ръка и срамът на фотографа

Българка завладява света със смартфон фотографиите си

"Благодарна съм на хората, гласували за снимката, и се надявам, че тя може да ни вдъхнови да се грижим повече за животните. Нито един акт на състрадание към тях не е прекалено малък. Постоянно документирам жестокостите, на които животните са подложени, но и засвидетелствам подобни истории за спасение, надежда, изкупление", коментира Макартър.

Близо 20 хил. души са гласували за снимката на Пикин сред общо 24 кадъра от дивата природа. През 2017 г. в Музея по естествена история в Лондон са получени 50 хил. кандидатури за конкурса. Онлайн гласуването приключи на 5 февруари, а във вторник (13 февруари) бе обявен победителят.

Снимката на Джо-Ан Макартър може да бъде видяна до 28 май в Природонаучния музей в британската столица.

Скрита камера: Какво правят животните, когато са сами

Ето и снимките финалисти в конкурса:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.