Още по темата

Дълги години серийният убиец Диого Алвес всява ужас в Лисабон - ограбва и убива наред.

Във видеото горе разберете кои са най-свирепите серийни убийци в историята

През 1841 г. е заловен и екзекутиран. Гражданите най-накрая успяват да си отдъхнат – един ужасяващ убиец е изтрит от лицето на Земята.

Историите на трима мъже, извършили убийство насън

За тяхно нещастие – не напълно. Вече 176 г. по-късно именно лицето му може да бъде видяно в медицинския факултет към Лисабонския университет – главата му повече от век стои запазена в стъклен буркан.

Смята се, че Диого Алвес е един от първите серийни убийци в Португалия

Роден е в Галисия, дн. Испания, през 1810 г. и още като малък се премества в Лисабон, за да работи като прислуга на някое знатно семейство от столицата.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА 5 ОТ НАЙ-УЖАСНИТЕ СЕРИЙНИ УБИЙЦИ В БЪЛГАРИЯ

Младото момче бързо осъзнава, че престъпната дейност е по-доходоносна от почтения труд и през 1836 г. се урежда да бъде преместен да работи в къща близо до Акведукта на живата вода.

На по-малко от километър от къщата минавал воден маршрут, който хората от предградията и провинциалните фермери избирали, за да съкратят пътя си до столицата. Някъде там съвсем неочаквано те срещали и безскрупулния Диого.

Алвес ги набелязвал, въпреки че повечето от пътуващите по този маршрут били нищо повече от бедни фермери, тръгнали към големия град, за да продадат реколтата си. Чакал ги, когато се прибирали обратно нощем, и взимал печалбите им.

Докато смъртта ни раздели – ужасяващи двойки серийни убийци

След като ги ограбел, ги бутал от ръба на 65-метровата структура на акведукта. Между 1836 г. и 1839 г. повторил практиката над 70 пъти. При толкова убити и изчезнали местната полиция успява да разгадае, че става въпрос за един и същи убиец, използващ едни и същи методи.

И докато убийствата от акведукта мистериозно спират, започват да се появяват нови трупове в частни резиденции. Алвес вече е събрал банда от обирджии, които ръководи и изпраща да ограбват богатите граждани на Лисабон.

Кой е Джак Изкормвача остава тайна завинаги

Бандата е заловена на местопрестъплението в дома на местен доктор, Алвес е арестуван и осъден на смърт чрез обесване.

Както става ясно - след това главата му е запазена в буркан, но защо?

Всичко опира до световната мода. По времето, когато Диого е заловен и обесен, по света се разпространява френологията, според която по формата на черепните кости може да се съди за проявата на сложни психически качества.

Топ 5 на най-тежките присъди в историята

Учените по това време са изключително развълнувани от това, че черепът на Алвес може да разкрие как човек става толкова зъл, че пренебрегват етичния аспект. Това е и причината главата на убиеца след смъртта да бъде отстранена от тялото му и преместена в стъклен буркан със специална течност, в който и до днес може да бъде видяна.

Дали главата на Диого е дала някаква информация на учените е неясно, защото днес почти  няма следа от изследването.

Мнозина твърдят, че Диого Алвес е първият сериен убиец в Португалия

и последният престъпник, екзекутиран чрез обесване. Преди него обаче има данни за по-ранен сериен убиец – Луиса де Хесус, която си признала, че е отровила 28 деца. През 1772 г. тя е бита с камшик, обесена и изгорена на клада в Лисабон заради престъпленията си.

7 от най-зловещите деца убийци

Алвес, който е обесен февруари 1841 г., може и да е от последните, подложени на този вид присъда, преди практиката да бъде забранена от държавата през 1867 г., но със сигурност не е последният – известно е за поне още няколко души, които са последвали съдбата му.

Главата на Диого Алвес не е и единствената, запазена в буркан

През 1842 г., само година след смъртта на Алвес, учените запазват още една глава – тази на Франциско Матос Лобо.

Мъжът убил четиричленно семейство и хвърлил домашното куче през прозореца. Главата му днес може да бъде видяна в съседна зала на тази, в която се съхранява Диого Алвес, или поне една част от него.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ПЕТИМАТА НАЙ-ИЗВЕСТНИ СЕРИЙНИ УБИЙЦИ В ИСТОРИЯТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Снимки на главата в буркан пък обикалят интернет и мрежите със свободен достъп.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

Във видеото разберете за няколко серийни убийци, които са на свобода: