5

Л ятото е филмовият сезон на блокбъстърите, касовите поредици и масовото забавление, а няма по-дълголетна касова поредица, която е развличала повече поколения зрители, от тази за Джеймс Бонд. Лентите за приключенията на агент 007 вече излизат повече от 50 години и винаги са обект на какви ли не спекулации.

Нека вземем за пример нелепата информация, разпространена в последните 72 часа, че тъмнокожата актриса Лашана Линч ще поеме главната роля в поредицата от следващия филм за Бонд нататък. Фалшивата новина е плод на масово недоизчитане на непотвърдени слухове и лепене на гръмки заглавия.

Лашана Линч
Лашана Линч Източник: Getty Images/Guliver

Неназовани източници от снимачната площадка на 25-тия филм за Бонд пуснаха в циркулация слуха, че в началото на сюжетното действие на лентата главният герой ще се е оттеглил от MI6, което беше загатнато и в края на последната излязла част от поредицата за Бонд, „Спектър“. Екранните събития очевидно ще доведат до връщането му към активна служба и той ще открие, че в негово отсъствие MI6 са назначили номера „007“ на тъмнокожа дама, която също е шпионин към агенцията.

Това е цялата история. Не, героинята на Лашана Линч няма да бъде Джейн Бонд или друга подобна феминизирана версия на централния персонаж. Няма да бъде новото лице на поредицата, ролята ѝ ще бъде поддържаща и по всяка вероятност ще предаде номера „007“ обратно на емблематичния протагонист. Но технически тя ще бъде агент 007 в определена част от филма, което дава повод на всички гръмки заглавия, които може би сте видели да излизат през последните дни.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Не за първи път медиите разпространяват слухове за оттеглянето на Джеймс Бонд

като екранен персонаж и като поредица на големия екран. Всъщност преди точно 30 години, през юли 1989-та, излиза филмът, който известно време мнозина смятат за финал на поредицата. „Упълномощен да убива“ е вторият и последен проект на Тимъти Далтън в легендарното амплоа на Бонд и се смята за относителен провал заради ниските си постъпления.

Но причината не е в главния актьор, нито в мрачния сюжет на лентата, далеч по-реалистичен от леко абсурдните космически похождения на агент 007, изигран от Роджър Мур, в „Муунрейкър“. Повечето ревюта в момента на излизането на филма, както и много ретроспективни текстове, оценяват високо именно по-реалистичното и по-напрегнато действие, от което отсъстват излишни шеги и любовни авантюри.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Причината е в изцяло променената геополитическа ситуация в света в сравнение с момента, в който авторът Йън Флеминг пише романите си за Джеймс Бонд и EON Productions започва да създава филмите за прочутия шпионин. Мнозина започват да се съмняват дали в един свят без Желязна завеса и без голяма тоталитарна страна като Съветския съюз, която почти неизменно е илюстрирана като зла източна империя в американските и британските филми, има място за герой като агент 007.

Това довежда до най-дългата пауза между филми от поредицата за Бонд в цялата ѝ дълга история.

Минават цели шест години от 1989 до 1995 г. и премиерата на „Златното око“, вероятно най-важният и със сигурност един от най-добрите филми от поредицата, с който режисьорът Мартин Кембъл, продуцентката Барбара Броколи и новата звезда на поредицата Пиърс Броснан доказват, че агент 007 не е реликва от Студената война, а може да бъде модерен екшън герой.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Оттогава насам сме гледали по кината четири филма с Броснан в главната роля и още толкова с Даниел Крейг. Догодина очакваме 25-ия филм за Бонд,

но какво всъщност знаем със сигурност за лентата на този етап?

На първо място, филмът се очаква по кината на 8 април, дата, която го отдалечава от премиерите на последните няколко части от поредицата, които бяха позиционирани през есента. Засега през същия месец не е насрочено излизането на каквито и да е други касови заглавия, тъй че box office успехът на лентата е математически гарантиран.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Но потенциалът на филма за високи финансови постъпления е подкрепен не само от проста математика. Това ще бъде петият проект на Даниел Крейг в амплоато на Бонд, а актьорът дотук се е утвърдил като един от най-печелившите изпълнители на ролята. Всеки от филмите с негово участие е регистрирал приходи в размер над 500 милиона долара, а „Скайфол“ и до днес си остава единствената част от поредицата за агент 007 с постъпления над 1 милиард.

Фактът, че следващият му филм по всяка вероятност ще е и последната му поява в амплоато на Бонд ще подсили още повече зрителския интерес. Към този фактор трябва да прибавим и суперзвездния поддържащ състав, който продуцентите и режисьорът Кари Фукунага са събрали дотук.

Актуалният носител на наградата „Оскар“ за главна мъжка роля Рами Малек ще играе мистериозния главен злодей в действието, а Кристоф Валц ще се върне в амплоато на оцелелия антагонист от „Спектър“ - Ернст Ставро Блофелд. Ветеранът Ралф Файнс, Наоми Харис, Бен Уишоу, Рори Киниър и Джефри Райт ще се завърнат в традиционните си роли на Ем, госпожица Мънипени, Кю, Бил Танър и Феликс Лейтър, както е видимо от първия клип от снимачната площадка. 

Що се отнася до обичайните красиви дами,

Леа Сейду ще се превърне в едва втората актриса в историята на поредицата, която ще играе момиче на Бонд в два последователни филма. За вниманието на Бонд ще се бори и ослепителната кубинска актриса Ана де Армас, най-известна дотук с водещата си роля в космическия хит „Блейд Рънър 2049“. 

„Блейд Рънър 2049“ - поляризиращият шедьовър на годината

Леа Сейду
Леа Сейду Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Вече споменатият режисьор Кари Фукунага също буди интерес с изградената си репутация.

Филмите му дотук, макар и високо оценени от критиката, нямат нищо общо с динамичните екшъни за агент 007, но и Сам Мендес не бе известен с експлозивните си блокбъстъри преди да поеме режисурата на „Скайфол“ и „Спектър“. Фукунага е познат и харесван и от почитателите на малкия екран за това, че бе режисьор на хитовия първи сезон на сериала „Истински детектив“.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Поради всички изброени причини можем само да заключим, че 30 години след предполагаемия си край, поредицата за агент 007 всъщност е в по-добро здраве от всякога. Що се отнася до по-далечното ѝ бъдеще, изразил съм категоричното си мнение по въпроса в тази статия:

Перфектният следващ агент 007 на големия екран

Дотогава Брекзит може да доведе до нови радикални промени в геополитическата обстановка, които да засегнат поредицата на много нива. Но независимо от това, а и от каквото и да е друго, името на Джеймс Бонд ще си остане безсмъртна икона на шпионския жанр в седмото изкуство, която още много творци ще се опитат да интерпретират по свой начин – и ние ще гледаме.

Още за кино четете тук!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 30 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 2 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 12 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца