5

Л ятото е филмовият сезон на блокбъстърите, касовите поредици и масовото забавление, а няма по-дълголетна касова поредица, която е развличала повече поколения зрители, от тази за Джеймс Бонд. Лентите за приключенията на агент 007 вече излизат повече от 50 години и винаги са обект на какви ли не спекулации.

Нека вземем за пример нелепата информация, разпространена в последните 72 часа, че тъмнокожата актриса Лашана Линч ще поеме главната роля в поредицата от следващия филм за Бонд нататък. Фалшивата новина е плод на масово недоизчитане на непотвърдени слухове и лепене на гръмки заглавия.

Лашана Линч
Лашана Линч Източник: Getty Images/Guliver

Неназовани източници от снимачната площадка на 25-тия филм за Бонд пуснаха в циркулация слуха, че в началото на сюжетното действие на лентата главният герой ще се е оттеглил от MI6, което беше загатнато и в края на последната излязла част от поредицата за Бонд, „Спектър“. Екранните събития очевидно ще доведат до връщането му към активна служба и той ще открие, че в негово отсъствие MI6 са назначили номера „007“ на тъмнокожа дама, която също е шпионин към агенцията.

Това е цялата история. Не, героинята на Лашана Линч няма да бъде Джейн Бонд или друга подобна феминизирана версия на централния персонаж. Няма да бъде новото лице на поредицата, ролята ѝ ще бъде поддържаща и по всяка вероятност ще предаде номера „007“ обратно на емблематичния протагонист. Но технически тя ще бъде агент 007 в определена част от филма, което дава повод на всички гръмки заглавия, които може би сте видели да излизат през последните дни.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Не за първи път медиите разпространяват слухове за оттеглянето на Джеймс Бонд

като екранен персонаж и като поредица на големия екран. Всъщност преди точно 30 години, през юли 1989-та, излиза филмът, който известно време мнозина смятат за финал на поредицата. „Упълномощен да убива“ е вторият и последен проект на Тимъти Далтън в легендарното амплоа на Бонд и се смята за относителен провал заради ниските си постъпления.

Но причината не е в главния актьор, нито в мрачния сюжет на лентата, далеч по-реалистичен от леко абсурдните космически похождения на агент 007, изигран от Роджър Мур, в „Муунрейкър“. Повечето ревюта в момента на излизането на филма, както и много ретроспективни текстове, оценяват високо именно по-реалистичното и по-напрегнато действие, от което отсъстват излишни шеги и любовни авантюри.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Причината е в изцяло променената геополитическа ситуация в света в сравнение с момента, в който авторът Йън Флеминг пише романите си за Джеймс Бонд и EON Productions започва да създава филмите за прочутия шпионин. Мнозина започват да се съмняват дали в един свят без Желязна завеса и без голяма тоталитарна страна като Съветския съюз, която почти неизменно е илюстрирана като зла източна империя в американските и британските филми, има място за герой като агент 007.

Това довежда до най-дългата пауза между филми от поредицата за Бонд в цялата ѝ дълга история.

Минават цели шест години от 1989 до 1995 г. и премиерата на „Златното око“, вероятно най-важният и със сигурност един от най-добрите филми от поредицата, с който режисьорът Мартин Кембъл, продуцентката Барбара Броколи и новата звезда на поредицата Пиърс Броснан доказват, че агент 007 не е реликва от Студената война, а може да бъде модерен екшън герой.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Оттогава насам сме гледали по кината четири филма с Броснан в главната роля и още толкова с Даниел Крейг. Догодина очакваме 25-ия филм за Бонд,

но какво всъщност знаем със сигурност за лентата на този етап?

На първо място, филмът се очаква по кината на 8 април, дата, която го отдалечава от премиерите на последните няколко части от поредицата, които бяха позиционирани през есента. Засега през същия месец не е насрочено излизането на каквито и да е други касови заглавия, тъй че box office успехът на лентата е математически гарантиран.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Но потенциалът на филма за високи финансови постъпления е подкрепен не само от проста математика. Това ще бъде петият проект на Даниел Крейг в амплоато на Бонд, а актьорът дотук се е утвърдил като един от най-печелившите изпълнители на ролята. Всеки от филмите с негово участие е регистрирал приходи в размер над 500 милиона долара, а „Скайфол“ и до днес си остава единствената част от поредицата за агент 007 с постъпления над 1 милиард.

Фактът, че следващият му филм по всяка вероятност ще е и последната му поява в амплоато на Бонд ще подсили още повече зрителския интерес. Към този фактор трябва да прибавим и суперзвездния поддържащ състав, който продуцентите и режисьорът Кари Фукунага са събрали дотук.

Актуалният носител на наградата „Оскар“ за главна мъжка роля Рами Малек ще играе мистериозния главен злодей в действието, а Кристоф Валц ще се върне в амплоато на оцелелия антагонист от „Спектър“ - Ернст Ставро Блофелд. Ветеранът Ралф Файнс, Наоми Харис, Бен Уишоу, Рори Киниър и Джефри Райт ще се завърнат в традиционните си роли на Ем, госпожица Мънипени, Кю, Бил Танър и Феликс Лейтър, както е видимо от първия клип от снимачната площадка. 

Що се отнася до обичайните красиви дами,

Леа Сейду ще се превърне в едва втората актриса в историята на поредицата, която ще играе момиче на Бонд в два последователни филма. За вниманието на Бонд ще се бори и ослепителната кубинска актриса Ана де Армас, най-известна дотук с водещата си роля в космическия хит „Блейд Рънър 2049“. 

„Блейд Рънър 2049“ - поляризиращият шедьовър на годината

Леа Сейду
Леа Сейду Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Вече споменатият режисьор Кари Фукунага също буди интерес с изградената си репутация.

Филмите му дотук, макар и високо оценени от критиката, нямат нищо общо с динамичните екшъни за агент 007, но и Сам Мендес не бе известен с експлозивните си блокбъстъри преди да поеме режисурата на „Скайфол“ и „Спектър“. Фукунага е познат и харесван и от почитателите на малкия екран за това, че бе режисьор на хитовия първи сезон на сериала „Истински детектив“.

Източник: EON Productions. Разпространител за България: Форум Филм

Поради всички изброени причини можем само да заключим, че 30 години след предполагаемия си край, поредицата за агент 007 всъщност е в по-добро здраве от всякога. Що се отнася до по-далечното ѝ бъдеще, изразил съм категоричното си мнение по въпроса в тази статия:

Перфектният следващ агент 007 на големия екран

Дотогава Брекзит може да доведе до нови радикални промени в геополитическата обстановка, които да засегнат поредицата на много нива. Но независимо от това, а и от каквото и да е друго, името на Джеймс Бонд ще си остане безсмъртна икона на шпионския жанр в седмото изкуство, която още много творци ще се опитат да интерпретират по свой начин – и ние ще гледаме.

Още за кино четете тук!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 минута

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 34 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 4 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС