20

Е динната европейска валута навърши 20 години. На 1 януари 1999 г. 11 държави-членки на Европейския съюз се съгласиха да използват еврото при всички парични транзакции помежду си. Въвеждането му във физическа форма, като монети и банкноти, обаче, се състоя на 1 януари 2002 г. Еврото беше широко прието като обединяваща институция и още осем държави се присъединиха към клуба през следващите години.

Очакванията на оптимистите за европейските пари не се сбъднаха. Две десетилетия след въвеждането ѝ тя все още не е конкурент на долара като резервна валута в глобален мащаб.

Във видеото - новото лице на Алтернатива за ГерманияАлис Вайдел призовава за излизане на страната от еврозоната.

Но и критиките към еврото изглеждат пресилени. Въпреки че формира само около 20% от световните валутни резерви, то вече конкурира долара в международната търговия, с дял от 34,1%, спрямо 36,7% за американските пари, по данни на SWIFT.

Държавата, която може би най-добре илюстрира успехите и провалите на еврото, е Гърция.

Тя се присъедини към механизма на валутните курсове (ERM) на 14 март 1998 г. Тези, които се противопоставиха на решението за присъединяване към еврозоната, твърдяха, че Гърция вече няма да може да контролира фискалната си политика, коментира в „Катимерини” Костас Симитис - гръцки премиер в периода 1996-2004 г.

Но Атина не беше способна да се справи, нито да последва примера на Швеция и Дания, които не приеха еврото. Гърция не беше страна със стабилна валута и стабилна икономика. С постоянен търговски дефицит, недостиг на природни ресурси, по-специално петрол, растящ дълг, финансиран с постоянни заеми, Гърция вече напълно зависеше от развитието на международната икономика. Девалвирането на драхмата, тежките условия за заемите и високите лихвени проценти бяха признаци на гръцката слабост.

След въвеждането на еврото изглеждаше, че икономиката се стабилизира, но последва финансовата криза и в момента публичният дълг на Гърция е повече от 175% от нейния брутен вътрешен продукт - европейски рекорд.

Присъединяването на Гърция към еврозоната имаше значителен ефект върху лихвите, като ги намали драстично. Така страната спести значителни суми. През 90-те години Гърция изразходва около една трета от данъчните си приходи за лихвени плащания; до края на 2003 г. делът пада до по-малко от една четвърт, което дава много повече възможности за инвестиции в образованието, здравеопазването и благосъстоянието на населението.

Икономическата криза от 2008 г. обаче доведе до това, че Гърция, Португалия, Ирландия и Кипър не бяха в състояние да спазват правилата и задълженията си като членове на еврозоната. В отговор бяха въведени механизми, които да гарантират функционирането на системата. Един от примерите е Европейският механизъм за стабилност.

Кризата от 2008 г., която продължи около четири години, предизвика скептицизъм по отношение на достойнствата на еврото. Дори в развитите европейски икономики като Италия се породи нагласа, че еврото е причина за икономическите проблеми. Популистките партии твърдят, че единната валута свързва ръцете на правителствата до такава степен, че не могат да осъществят необходимите реформи. В Гърция коалицията от лвеи партии СИРИЗА видя еврото като източник на гръцката криза и подкрепи опит за оттеглянето на страната от валутния съюз в началото на 2015 година.

Подобни негативни възгледи за еврото обаче не се споделят от повечето европейски граждани. Проучванията на общественото мнение, извършени от Европейската комисия, показват, че те вярват в европейското сътрудничество и ползите от еврото.

Какъв е обаче животът в Гърция преди еврото - проблемите с пътуването, обучението в чужбина и по-специално извършването на транзакции в чужди страни, както и фактът, че терминът „чуждестранна валута” означава мерки, разрешителни и бюрокрация. Дните на кризата напомниха тези отпреди въвеждането на единната валута с контрола върху капитала, който постави таван на тегленето на депозити и ограничи всички парични преводи в чужбина.

Нека също така да се върнем към сътресенията, причинени от девалвациите на драхмата през 1983, 1985 и 2001 г. Гърция никога не е имала валута, която е толкова стабилна като еврото, смята Симитис.

То също създава големи проблеми. Протестът на „жълтите жилетки” във Франция се дължи на неравенството, което е видимо и между отделните държави в еврозоната. Германия увеличава разстоянието, отделящо я от другите, с растеж на икономиката благодарение на превъзходното промишлено производство и износ.

В същото време Италия има проблеми да се придържа към правилото, че бюджетният дефицит не може да надхвърля 3% от БВП. Испания, Португалия и Гърция, които преминаха през различни аспекти на криза, все още не са се върнали към плавен и стабилен растеж. Сред държавите, ударени тежко, само Ирландия успя да нормализира икономиката си.

Тези събития обаче имат предистория. В периода 2003-2005 г. при Герхард Шрьодер, Германия прилага строги мерки за намаляване на публичните разходи и разходите за труд, както и за стабилизиране на икономиката в рамките на инициативата „Цел 2010”. Други страни, Гърция включително, пренебрегват всичко това.

Ето защо еврото не успява ефективно да се справи с проблема на неравенството в растежа в Европа. Общата валута сама по себе си не е достатъчна, за да се гарантира, че всички държави-членки имат равни възможности да се възползват от възможностите, които предлага. Сегашните условия благоприятстват икономическото доминиране на най-силните, като по-слабите членове все повече изостават, особено ако са под некомпетентно ръководство.

И така, какво е бъдещето на еврото. Еврозоната ще продължи да работи за подобряване на своята ефикасност, а на хоризонта се задава и банков съюз. Все пак изглежда, че има известни колебания за необходимите стъпки напред. Срещата на върха на Еврогрупата – финансовите министри от държавите, използващи единната валута, през декември 2018 г. завърши с изявление за необходимостта от нови и мощни механизми за предотвратяване и управление на икономическите кризи, както и за „значително укрепване” на паричния съюз.

Европейското обединение без обща валута не е възможно в ерата на глобализацията и еврото вече се е доказало като най-мощното средство, което имаме. Вместо това става въпрос за нов начин на действие за ЕС. Няма лесни отговори, смята Симитис.

Има два основни въпроса, които трябва да бъдат разгледани. Първият е бил обект на обширни дискусии и предложения и засяга начина, по който се управлява ЕС.

Вторият е за начина, по който се справяме със структурните дисбаланси, така че той да работи в по-голяма полза за по-слабите членове, като разпределя просперитета по-равномерно.

Европейският съюз не е нито клуб, в който единствено елитите имат право на глас, нито федерация на щати, действащи по заповед на централна, върховна власт. Това е съвместен проект, насочен към насърчаване на свободата, растежа и адаптацията към променящата се международна среда, посочва Костас Симитис.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 8 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 56 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 4 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 5 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 5 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 5 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 6 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 7 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба