Фрагменти 86: Уходите
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Историческият ни шанс да кажем „чао“ на всичко руско-съветско

Вчера случаен минувач ме попита с какво всъщност се занимавам, ама не с лошо.

***

И аз отговорих, с извинение, „с културологични и интердиспиплинарни изследвания“. Пошегувах се също, че нямам аналог, т.е. не само съм безаналогов, но в някакъв смисъл съм и безцифров. Човекът – около 30-годишен, не „върна“, само се позасмя и попита защо викам на определени прослойки „когнитивно предизвикани“, а не директно „тъпи“.

***

Отговорих следното, така ми дойде: че никога не обиждам никого.

***

Защо? Защото обидите раждат порив към насилие, а насилието изначално е психологическо безсилие.

***

Не за друго, а защото липсата на житейски смисъл играе централна и критична роля в етиологията на всяка невроза, както постулира любимият д-р Юнг. И че в крайна сметка неврозата трябва да се разбира като страдание на душата – душата, която не намира своя смисъл. Три-четвърти от пациентите на Юнг страдат не от някаква клинично определиха невроза, а от безцелието и безсмилеността на собствения си живот.

***

Не съм го изследвал (щот би било твърде скъпо и тъпо), но имам усещането, че преди петите или колкото са там поредни избори на 2 април у нас безцелието отново ще се възцари.

***

И не, ние нямаме Джасинда Ардърн от Нова Зеландия, която казва, че се оттегля от политиката, за да си гледа детето, напротив: имаме дори нови играчи на терена, които настояват за нещо, незнайно какво, освен малката печалбица, особено вляво.

***

И поредните избори се превръщат в някаква леко безсмислена и издута по медиите глупост, подобно на книги като „Глина“. И тук търся ново заглавие, помогнете.

***

„Черешова кръв“? „Благословия“? „Живот в равнините“? „Българи“? Пред масовия когнитивен недоимък се отварят прекрасни възможности.

***

Но като че никой не ме подкрепи, когато бръждя от поне 7 години, че нашата нова свръхзадача и нова национална цел се нарича „welfare state“, свързана с нашата проевропейска и атлантическа посока. Следващата седмица – повече по въпроса.

***

Вместо това имаме абсолютно непродуктивни тъпотии като русо- и най-вече путинофилство – ирационални чувства, вид религия, която рядко има общо с православието (въпреки че православието се превърна в новото знаме на путиновата доктрина).

***

Губим безценно време в детински, племенни разправии, включително за въвеждането на еврото. За всеки що-годе зрял и добре построен ум е ясно, че единственият ни национален шанс в този объркан (източноевропейски) свят е прозападната ориентация, а не новият експанзивен квази-фашизъм от североизток.

***

Който ще посегне и на Молдова, и на някоя от прибалтийските републики, ако не бъде удържан чрез – уви! – обратната ядрена заплаха. Да не говорим за Казахстан и другите там мюсюлмански бивши съветски републики, част от които вече се преориентираха към Китай.

***

Знаете ли кой е най-големият лукс изобщо? Не е свързан с яхти, наркотици и проститутки. Най-големият лукс евър е да няма война.

***

ОК, съгласен съм, че woke-културата се проваля и не е хубаво да има нов прочит на „Тримата мускетари“, в който Д’Артанян е черен (оказа се, че има подобно нещо). Тук можем дори да се пошегуваме – смелият Атос може да е второ поколение бежанец, дебелият Портос вече да не е дебел (за да няма fat-shaming), а финият Арамис да не е взел решение от какъв точно пол е. А пък нашичкият Д’Артанян да се опита да целуне Бъкингамския дук, без да обърне внимание на „милейди“ в онази нощ, в която всички котки са сиви. А може би Д’Артанян трябва да е жена, кой знае – а пък неговата любима от четвъртото съсловие, Констанс Бонасьо, да е лесбийка.

***

Но извън шегата, for want of a shoe the horse was lost. Това сме ние в момента, ако ме разбирате. Заради липсата на подходяща подкова пак ще убием коня.

***

Добре, разбирам: заради историческата си, политическа, културна и всякаква обвързаност с Русия и най-вече СССР големи маси от хора у нас имат несъщ и ирационален сантимент към тази държава. И да, това ги прави жертви на пропагандни послания. Всичко разбирам, само не едно: как, с какъв морален прецепт, се подкрепя фашистката експанзивна империя на Путин. И приказките за „их там нет“ в Донбас от 2014 не оправдават нито за миг убийството на десетки хиляди цивилни в Украйна.

***

Невинни хора, хора като мен и вас, които живеят предимно в соц-блокове като в „Младост“.

***

Ерго, време е да се съгласим, че Путин е военен престъпник, нищо по-малко.

***

А омагьосаният му кръг от бездарници начело с Прижогин само препотвърждава неизбежния провал.

***

Но да, прави сте: Путин не може да си позволи провал, ерго – ще бъде отстранен. Но пак едно „но“ - аз много повече се плаша от онези, които ще дойдат на негово място, помнете ми думата.

***

Специално нашият проблем се корени, разбира се, в началното и особено в средното образование (за висшето даже не ми се почва) – точно затова няма да спра, докато не поема своята доза новичок, за великия ни исторически шанс за дерусификация. Руснаците са днешните експанзиионисти в Европа, ерго, да се възползваме и да прекръстим всичко – и в София, и в други градове.

***

Махнете всичко, махнете ги тези, които – на тема освобождение и бързо институционално поробване след това (особено Каулбарс, видният тукашен противник на Съединението). Четете Захарий, FFS.

***

И да не почвам за трагедиите на съветизма и комунизма – те са традиционно против нас, тази днешна руска власт. Която, впрочем, ако не знаете, ни презира. Когато и ако въобще мисли за нас, източноевропейската въшчица на челото на НАТО.

***

И да, много благодаря за петата поред руско-турска война, за Плевен, за всичко. Поклон. Ма, по разомагьосано вазовски в стил 1916, днес аз съм неблагодарен с главно „Н“- и казвам, fuck off and die, идите нахуй и не возвращайтесь, колкото и да ви ползваме езика и културата, колкото и аз лично да разграничавам руския спиритус от руския империум.

***

Махайте се завинаги.

***

Днес аз съм поляк. И литовец.

***

И грузинец, и чеченец, и абхазец, и молдовец, и киргизстанец. И най-вече българин.

***

Просто, блядь, уходите.

***

А за нас – да прочетем специално „Предел забвения“ на Лебедев, щот има съвременна чудесна руска литература отвъд класиците. Защо ли? Защото това е чудесно съвременно писане с поглед обратно към паметта за ужасите на предната „руска“ империя, СССР, която сега се завръща като вид зомби.

***

„Предел забвения“ е, как да кажа, ще ми простите руския – роман-странствие, който разказва непрюстую историю юноши – нашего современника, - вдруг узнавшего, что его дед был палачом в лагере. Как жить с таким знанием и как простить любимого человека?

***

Как, наистина как да простим ГУЛАГ и всичко? Можем ли? Трябва ли?

***

Сърцето ми кърви за хора като Лебедев, Вирипаев (с кожото дори поддържахме връзка), Серебрянников, рапъра Oxxxymiron, Олга Смирнова, Little Big, Альохина от Pussy Riot, Антон Долин, Смолянинов, другия Ерофеев и т.н . Те не са виновни за нищо от този new-found Putinist fascism, и не бива да бъдат стигматизирани само защото са руснаци. Да не ги караме да се срамуват от това, за Бога.

***

Просто защото един техен кагебейски сънародник с неоимперски бълнувания накара част от западното простолюдие да се разомагьоса относно новата руска културна емиграция.

***

А те не мълчат и са достойни наследници на Ахматова, Манделщам, Булгаков, Пастернак.

***

Казвам отново: да правим разлика между новия руски империум и стария, велик руски спиритус.

***

Т.е. Путин няма да се превърне в Пьотър Первий, чиято мечта беше да европеизира тая по същество монголско-полуславянска орда.

***

Все время думаю об етом. Пфу, нямам или не мога да намеря своето е-оборотное.

***

И дано не го намеря.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 7 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 27 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 40 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 54 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 58 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата