Фрагменти 115: Мошне ми са мили бугарските мОми
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

 Хайде да бъдем по-мили като мъже

Припомням това забавно фолклорно заглавие не по националистическии/пилонни причини, а заради нещо много просто – ние, българските мъже, трябва да пазим „бугарските мОми“. Да не ги удряме, да бъдем търпеливи, дори когато те се отдават на своите закономерни дамски фрустрации, да внимаваме за културните различия, където ги има, въобще – да бъдем джентълмени.

***

Да, бе – тва са наште момичета, те са също толкова прекрасни като, да кажем, латвийските, но са си наши, да ги обгръщаме с необходимата допълнителна топлота и разбиране, и решително да не ги режем с макетен или друг вид нож. Да, някои от тях могат да бъдат напълно непоносими, но той и собственият ви живот е такъв.

***

Ето и остатъка от тази българска песен от югозападна България (по-известна днес като „Северна Македония“):

Везден ми жниает на жесконо сънце,

от утро до вечер на нодзе ми стоат,

полодзи кревает, снопои ме вързват,

ставици ми прает, како славеи пеат,

како ластоици тънко сборувает.

Айде пак на вечер дома се вращает,

како еребици ситно ми бързает,

бели ми, се бели, како бела книга,

с цървени образи, охридско яболко.

***

Прабаба ми от Щипско пееше и тая песен, за малко я заварих. То си има и мелодия, май неравноделна, не помня; важното е, че „червената охридска ябълка“ е българка. All-Bulgarian, ако препратим към класическата All-American каугърл. Нашта тогавашна бърза като яребица към уговорен брак, който много прилича на бизнес-сделка, ма както и да е, икономическа (нерядко и насилена) любов.

***

Защо изобщо го казвам? Защото темата за насилието над жени у нас е ключова, и трябва някак да се даде отпор, съдебен или не, лош прочит на Конвенцията или не. И най-вече рационалистки.

***

Защото насилието не пита – то е нещо, което сякаш живее собствен горчив, зъл и отчаян животец. Не влиза и в полезрението на съдебната система.

***

Добре, другия път вече ще спра за „концепта против българското домашно насилие“, оттам нататък са институциите.

***

Но да ви кажа още няколко умни неща по въпроса: има генеалогична и философска перспектива, която донякъде изяснява взаимовръзката между формите или компонентите на насилието и би могла да осигури провиждане за него, особено в нашия съвременен дигитален свят. Тя разглежда конкретни въпроси, например дали физическото насилие всъщност се завръща в масов мащаб в нашите полу-западни общества или това е само подвеждащ елемент, който прикрива други по-ефективни, но невидими форми на насилие.

***

Само сериозното потапяне в историята и философското мислене може да се занимае с въпросите на критиката и отговорността по въпроса, или - с други думи - да се ангажира със задачата за намаляване на насилието. Ако насилието е нещо, което никога не може да бъде напълно премахнато от обществата и живота, то тогава неговите форми, твърде променливи, трябва да бъдат приоритетна битка.

***

Просто казано, ако някой бие жена си (че даже и децата), местната общност, в която се знае всичко, трябва да „интервенира“ – ако не лично, то поне сезирайки съответните органи. И голямата задача тук е как тези местни да преодолеят факторите „страх“ и „абе, я по-добре да не се занимавам“.

***

За да намалим тези случаи, трябва да знаем къде ги откриваме и как се пораждат. Само тогава можем да се опитаме да намерим начини да избегнем тяхната поява, без да им се противопоставяме пряко и да създаваме ново насилие. В този смисъл, така да се каже, юридическото отношение, заето с това какво се счита за насилие, не може да бъде отделено от по-широката перспектива за причините и произхода на неговата поява.

***
Подробното обсъждане на критериите и казусите (специално за домашно насилие над дами) не просто въвежда дефинитивен подход към насилието, като представя фундаментални теоретични и практически въпроси за него. Има и още: неясните резултати от изследването изискват по-задълбочено разглеждане на насилието и на самите му корени в условията на нашите общества и живот.

***

Хайде да задам и още един важен въпрос: докога у нас от дамите ще се очаква да бъдат хем freaking работливи, хем и homemakers, т.е. да чистят, готвят и, да сме честни, basically да слугуват? 1936 ли сме?

***

И то до късна възраст, вече баби. Не може ли ние, мъжете (еле па дядовците), да оставим бабите да изживеят малкия остатък от годините си, без да слугуват, притиснати от патриархалния бит?

***

Горната забележка мотивира прехода към много по-важния въпрос за структурното насилие.

***

Тук бих разгледал по-внимателно определението на колегата Йохан Галтунг: "Насилие е налице, когато върху човешките същества се въздейства така, че действителната им соматична и психична реализация е по-ниска от потенциалната им реализация. Насилието тук се определя като причина за разликата между потенциалното и действителното, между това, което би могло да бъде, и това, което е."

***

Като се има предвид простотата на това определение, аргументацията у нас до голяма степен се занимава с въпроси на интерпретацията sequitur, т.е. как, анализирайки последиците, можем да организираме превенция. Но то при нас сякаш винаги е за сметка на концептуалната плътност.

***

Аз пък ви предлатам следното: насилието възниква, когато някой е в по-лошо положение, отколкото би могъл да бъде в противен случай, спрямо умственото му развитие. Някой, който не знае, че е възможно наказанието за насилието да бъде неизбежно. Помислете, това е много умно.

***

Over to you, държавни органи.

***

Като казах „умно“: те още стоиците (моите „съученици“ от елинистическата епоха) пак са най-умните. Макар и в друг контекст, от тях тръгва спокойното възприятие на жената, векове преди тя да придобие права и равнопоставеност. Епиктет, който седеше на предпоследния чин, е първопроходец в това отношение: той пръв твърди, че трябва да се дадат повече права на жените, в неговите „Дискурси“.

***

Но при нас днес, да сме честни, насилието е част от разбирането за живота, т.е. наистина структурно.

***

Изрязването на позоваването на "действителните соматични и психични реализации" и на "тяхната потенциална реализация" заличава всеки намек за сферата, в която структурното насилие действа и би могло да стане видимо. С пропускането на алюзията за какъвто и да е вид "влияние" в определението липсва фактът, че структурното насилие е свързано със социални практики и институции. Ето защо не е изненадващо, че една неясна дефиниция на структурното насилие е отворена за много различни възможни прочити (както се опитвам да се аргументирам и да предупредя).

***

Има и още един голям проблем: като се има предвид, че проблемът с понятието за структурно насилие (особено над жените и децата) и неговата едностранчивост в привилегироването на гледната точка на жертвата, изходът от апоретичните резултати попада в една сива зона на хибридно описание. Което не решава въпроса.

***

А въпросът е прост: първо, някой да издаде насилника, и второ, към съдебната система, го накажете. Или поне накажете неколцина прокуроски и всякакви синчета, за да дадете добър пример.

***

Аз щях да ви предложа три логически независими аргумента, обединяващи в леко модифицирани формулировки всички обсъждани понятия за насилие: физическо, психологическо и културно. Но се отказах, малко се изморих. Щот ако в семейната среда не се възпитава ненасилието, губим целия мач. Следователите и съдиите, дори да са ангели, няма да се справят.

***

Имам и четвърто, което се преплита: скритото насилие над добрия вкус. Чалгата, например, е вид насилие над общественото разбиране за добър вкус, жалко, че нямаме НПО-та, които да се борят с нея.

***

Слабостта на горния опит обаче не може да бъде пренебрегната. Определението апелира към морална система, чието съдържание остава напълно отворено, и в някаква степен озадачава. На какъв морал трябва да разчитаме, за да намалим насилието? Анти-чалга? Анти-глупост? Анти-либералност? Анти-селски консерватизъм? Анти-нативизъм?

***

Тъй като самият морал е философски и социално оспорвана област, практическата употреба на определението за дебати и политически действия се оказва много слаба, освен ако не се разкрие съдържанието на морала чрез обществено съгласие какво е „морал“. Не че някъде имат документ по въпроса, но има нации, от които да гледаме, и които негласно или законово са се съгласили за всичко това.

***
Ако насилието е (също) понятие, какво означава да се занимаваме с него философски, как да мислим насилието? И най-вече как да го ограничим?

***

Задачата на философията (казвам аз) е да разгърне неговите измерения и последици (още от Теофраст, който наследява в повече от един смисъл Аристотел), за да осигури основа за поне някакъв обществен дебат и подкрепа за практическа политическа и законодателна работа. Само така ще бъде намалено.

***

Накратко, да защитим законово „бугарските мОми“, и да ги обичаме, дори да ни изоставят, дори да ни ходят по нервите. Те са наште момичета, без които не можем. Ето това е вид „патриотизъм“, ако настоявате.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия