Още по темата

Напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев бързо се покачва. Първо Борисов намекна, че началникът на кабинета на държавния глава Иво Христов има връзки с Делян Пеевски. В отговор президентът направо попита дали премиерът има общ бизнес с депутат от ДПС. А Борисов отрече и отвърна, че ако Делян Пеевски е извършил престъпление, е трябвало да бъде проверен от служебното правителство, съставено от Румен Радев. Самият Пеевски пък отрече да има нещо общо с Христов, Радев и Борисов.

Радев: Борисов има ли общи бизнес интереси с Пеевски

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов за Доган, Пеевски и Прокопиев

„Това е техника на премиера да отклонява вниманието”, коментира в „Здравей, България” по NOVA журналистът Мира Баджева. Според нея премиерът „не иска да бие по президента пряко”.

Тя посочи, че Борисов често ползва подобни техники за комуникация, като даде за пример твърдението на премиера след оставката на първия му кабинет през 2013 г., че лидерът на ДПС, Ахмед Доган искал смъртта му.

„В Президентството има някакъв оголен нерв”, пък смята политическият анализатор Георги Харизанов. Според него този нерв води извън границите на България.

Според него въпросният „нерв” явно е свързан и с началника на кабинета на държавния глава – Иво Христов.

Около личността на Христов има сериозна мистерия, покрай неговия достъп до класифицирана информация, коментира Харизанов. Анализаторът добави, че за първи път вижда президент да става говорител на началника на кабинета си и не разбира защо една реплика по отношение на Христов е предизвикала „истински словесен порой”.

Георги Харизанов прогнозира, че скандалите между президента и премиера ще се задълбочат и подчерта, че е страна реакцията на името на Делян Пеевски, срещу когото няма дела, присъди и чиито бизнес е напълно легален. Според политическия анализатор изглежда двамата мъже начело на държавата знаят нещо повече от мнозинството граждани за депутат от ДПС.

Мира Баджева посочи, че Борисов е влезнал в обяснителен режим,което се случва рядко. Тя посочи, че и премиерът и президентът са „честолюбиви и гневни мъжкари, които искат да покажат сила”, но реално те двамата работят добре заедно по много въпроси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.