Още по темата

Като игра на котка и мишка изглеждат отношенията през 70-те години между Държавна сигурност и световноизвестния философ и писател Юлия Кръстева, според публикуваните днес от Комисията по досиетата документи.

Във вторник Комисията обяви, че Кръстева е била вербувана за агент на бившата Държавна сигурност. Тя е работила за външното разузнаване с псевдоним "Сабина".

Досието на проф. Кръстева - "тъмният образ на една икона"

Публикуваните днес документи обаче показват, че тя не е писала донесения, контактувала е със служители на Държавна сигурност, но не спазвала указанията за конспиративност, на много от срещите не се явявала и, както пише един от агентите, опитвала да легализира тези отношения. В разсекретените материали няма писани от самата Юлия Кръстева документи.

Кръстева, която от 1965 г. работи и живее във Франция и е известно име в интелектуалните среди, още в началото помолила Държавна сиурност да не настоява да пише информации, "защото нямало да може да изложи същественото".

Разсекретените документи показват, че ДС е следила всяка нейна стъпка още от 1963 г., в папките се пазят характеристики, писани за нея, копия от нейни писма до близките й в България. Преценката е, че тя има "добри възможности за работа по наша линия сред френски културни дейци".

Снимка, изпратена от Юлия Кръстева до близките й и запазена в досието й в Държавна сигурност
Снимка, изпратена от Юлия Кръстева до близките й и запазена в досието й в Държавна сигурност

Според една от справките Владимир Костов подготвил психологически Юлия Кръстева още през 1966 г. за предстоящо върбуване. През 1967 г. агент "Иванов" пише за нея: "Може да се смята за сигурно, че Юлия е напуснала окончателно България и остава в Париж".

В досието й има документ от декември 1970 г.  за проведена вербовка, "Вербовката на Ю.Кръстева може да се смята за успешно ивършена, предложен псевдоним Сабина", пише "Любомиров".

В следващи справки за срещите си с нея той посочва, че тя пропуска срещи, обясненията обикновено са, че е забравила, че е била много заета, че свекърва й се разболяла й е трябвало да се грижи за нея. От отчетите за проведените разговори с Кръстева на "Любомиров" се вижда, че тя разказва за работата си, за ваканции с близките си, търси съдействие за продължаване на валидността на паспорта на сестра й, която учи в чужбина.

По постоянната задача за откриване на центрове, кооито работят срещу България казва, че нищо конкретно не могла да научи, пише агентът през юни 1971 г.

"На 4 май 1973 г. при разглеждане на работата на резидентурата в присъствето на Любомиров бе решено да се прекъсне оперативния контакт със "Сабина" поради това, че не желае да работи, не идва редовно на договорените срещи, отклонява ги и има открит стремеж към легализиране на връзката", е отбелязано в документ в досието.

През цялото време Държавна сигурност се интересува от позиците на Кръстева и нейния съпруг Филип Солерс. Според агентурни сведения двамата изпитвали известни симпатии към Китай - "нещо което сега е на мода между "авангардните" френски интелектуалци". По-късно, през 1973 г., се твърди, че Кръстева и съпругът й минали на маоистки позиции.

"Монд" посвети страница на Юлия Кръстева

"От въпросите, които ми поставяше стана ясно, че тя се поддава на антисъветската пропаганда, водена тук и въпреки аргументираните ми обяснения тя не остана твърдо убедена в нашата права кауза", пише друг агент.

Кръстева е споделяла в разговори с агенти на Държавна сигурност свои политически анализи - за позициите на Френската комунистическа партия, за Франция, през юли 1976 г. тя дори прави прогноза за големи шансове на Джими Картър да спечели президентските ибори в САЩ, което се случва няколко месеца по-късно.

 Не мисля че може да се залага на натиск по линия на родителите или сестра й,

може да доведе до обратен ефект, пише Антонов.

Отново той през април 1976 г пише: "Очевидно иска родителите й да дойдат тук, но се опитва да действа по начин, който е характерен за нея - да получи нещо от нас, без обаче да даде насреща нещо".

В делото на Юлия Кръстева се пази и докладна записка на Лука Драганов - зам.началник на отдел Консулски, за негов разговор с Кръстева по повод нейно писмо-оплакване, че не се разрешава на родителите й да  гостуват на семейството й и да видят тримесечния им син.

"Заявих на Кръстева, че България няма да коленичи пред заплхата, че съпругът й ще пише статия против нашата страна и че това не е достойно за една българка. Допълних, че имаме евентуално и с какво да отговорим, тъй като сестра й завръшва висше образование със стипендия в СССР. В отговор на това Кръстева обясни, че те не са имали намерение да запашват България, а тя просто разказала пред наши служители спора със съпруга си, който не можел да разбере как е възможно, след всичко казано в Хелзинки, да не се разрешава на двама възрастни родители да отидат и видят внучето си, зявявайки в раздразнено състояне, че заслужава да опише случая в "Монд", пише в докладната записка.

В крайна сметка Драганов предлага, като отбелязва, че това е и мнението на посланика, да се разреши на родителите на Юлия Кръстев са я посетят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram