Още по темата

Земетресение със сила 4,6 по Рихтер е регистрирано близо до Асеновград, съобщи БАН. Трусът е бил в 01:41 часа днес между селата Катуница и Крумово. Най-силно е усетено в Пловдивско, но и в много други градове. Чуло се е като тътен, много хора са изкарали безсънна нощ. Няма сигнали за пострадали хора и за щети по сгради. Има спукан магистрален водопровод на ул. "Даме Груев" в Пловдив. Хората в района нямат вода.

В Пловдив довечера ще има и благодарствен молебен от митрополит Николай. 

Според класификацията, която БАН използва, става дума за слабо земетресение.

„Всички земетресения с магнитуд между 4 и 5 по скалата на Рихтер са слаби. Не би трябвало да очакваме драматични последствия от това земетресение и афтършоковата поредица, която най-вероятно ще продължи няколко дни”, съобщи професор Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Към момента след основния трус, са регистрирани около 27 земетресения с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер. „Това са микроземетресения”, уточни проф. Ботев. Последното е регистрирано в 10:40 часа, но се очакват още слаби. 

Източник: БАН

Земетресение разлюля България

„Земетресението е с дълбочина от 15 километра и именно заради това няма сериозни щети в района на епицентъра”, каза още той.

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът - на около 2 километра североизточно от Асеновград и 17 км от Пловдив. Сред градовете, в които е било усетено земетресението са София, Асеновград, Пловдив, Първомай, Садово, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Габрово. Най-силно е било по високите етажи. 

В село Крумово е било усетено като страшно бучене и е напомнило за земетресение от 2002 година, но сега трусът бил хоризонтален и това ги спасило от разрушения, смята кметът на селото Румяна Самоковарева. 

В Катуница хората са излезли отвън, изкарали са безсънна нощ. 10 секунди продължил трусът. 

„Земетресението е усетено силно, но нямаме сведения за щети”, съобщи заместник-кметът на Община Асеновград Петър Бояджиев. Два пловдивски квартала имат проблем с водоподаването след труса, предаде NOVA.

Кметът Димитър Анастасов посочи, че няма постъпили сигнали. 

В храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив от 18 ч. митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен във връзка с днешното земетресение за Божията милост, проявена към нас, за това, че Бог ни запази невредими, в съответствие с апостолския призив „непрестанно се молете и за всичко благодарете” (1 сол.5:17-18).

„Призоваваме православните християни да въздадем Богу слава и благодарност в богослужението тази вечер”, се казва още в съобщението на Пловдивската митрополия.

В социалните мрежи хората се питаха усетил ли е някой земетресението преди да има официална информация. Имаше и шеговити постове: 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram