Още по темата

Пожар обхвана три от тютюневите складове по ул. „Иван Вазов” в Пловдив, наложи се евакуация на 40 души в единия от тях, но пострадали няма. Огънят се извисява часове на пет метра, a огнеборците от 9 станаха 30.  

Към момента пожарът е овладян, но тютюневият град е унищожен. 

Горя последният етаж на историческия склад на Димитър Кудоглу – един от най-красивите в ансамбловия паметник на културата в Пловдив. Тютюневият град понася втори голям удар след събарянето на склада на ул. Одрин 8 през март. От него вероятно ще останат само стените. 

Димитър Кудоглу е най- големият благодетел на Пловдив, той строи два склада и ги дава на община Пловдив за доходоносни здания за бедните, като самият той наема изгорелия днес и плаща наем. Пожарът повреди невъзвратимо единия от складовете.

Сигналът е подаден преди 15:00 часа. 

Огънят от тютюневия склад на ъгъла на “Иван Вазов” и “Екзарх Йосиф”

се прехвърля на съседния, където се помещава спортен комплекс. След това пламъците се разпространяват и върху покрива на още един изоставен склад.

На мястото бяха първо 7 пожарни, екипи на полицията и линейка. Отцепен е районът от колелото на Централна гара до кръстовището на ул. „Иван Вазов” с ул. "Авксентий Велешки".

Пожарните са пристигнали за по-малко от 10 минути. 

Складът не се стопанисва от 20 години. 

По непотвърдена информация палежът е умишлен. 

Складовете са закупени преди десетина години от бившия италиански консул в града.

Източник: БГНЕС

Първоначалните намерения на италианците били да инвестират в тях, впоследствие се отказали и напоследък са ги предлагали на пазара, но без успех. И двата големи склада са необитаеми от десетилетия, затова и огънят е неудържим.