Още по темата

Историческата къща на ген. Рачо Петров, министър председател на България в началото на миналия век, отива в историята. 

В първия работен ден събарянето на сградата на столичния „Бул. Княз Александър Дондуков“ №20, което започна навръх Коледа, продължи, а от Министерството на културата обявиха, че къщата не е недвижима културна ценност, съобщава NOVA

Тъжната съдба на още един наш рушащ се архитектурен паметник

Столичани бранят с протест „Къщата с ягодите“ 

„Няма законова пречка ние да си свършим работата”, заяви Анна Миланова, представител на фирмата-изпълнител. И потвърди, че къщата ще бъде напълно разрушена.  

Наследниците обаче отказаха да се съгласят. Министерството на културата също не беше съгласно и изпрати нова проверка на място. Първоначално беше обявено, че сградата е паметник на културата. 

Проверката обаче показа, че вековната къща на ген. Рачо Петров не е културно наследство. Мястото просто било част от „ансамбъл от сгради”, които са културна ценност. Тоест, стига да не се копае под земята, законът не е нарушен. 

От общината са категорични, че къщата е опасна. Затова още през 2013 година била издадена заповед за събарянето ѝ. След дълги съдебни дела работата започнала едва сега. 

„За всички беше добре това премахване да стане сега в почивните дни, защото няма движение, защото сега затваряме важни улици”, обясни арх. Влади Калинов, директор „Общински строителен контрол”.

Нещо повече 56 500 лв. ще си търси по съдебен ред Столичната община от собствениците на рушащата се сграда. Толкова са разходите, които кметството ще плати, за да събори опасните останки, съобщава „24 часа”. Междувременно наследниците започват нови дела.

„Аз ще потърся правата си. Това струва 4 милиона лева. Това е просто поругаване с паметта на българския народ, защото това е миналото на България и то заслужава да бъде тачено”, заяви Рачо Петров, наследник на ген. Рачо Петров.

Според общината обаче „фактите са си факти” и сградата не е паметник на културата

По ирония на съдбата обаче днес работата отново спря. Подът на вековната къща не издържа на тежките машини и багерът пропадна в подземния етаж.