Още по темата

В сряда правителството на редовното си заседание ще одобри 10 млн. лв. допълнителна помощ за СУ „Св. Климент Охридски”.

Това стана ясно на брифинг след среща на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с министъра на образованието Красимир Вълчев и финансовия Владислав Горанов.

Като компенсация на СУ ще бъде предоставена и сградата на Професионалната гимназия за облекло за седалище на Медицинския факултет.

Компенсацията идва след закана на ръководството на „Софийския университет”, че готви протести срещу кабинета заради отнета сграда, на фона на първите официални мероприятия за председателството на България на Европейския съюз.

Имотът се намира на бул. „Александър Стамболийски” 82, а разпореждането от Министерски съвет е гласувано на 20 декември. То предизвика остри реакции сред академичните страни.

Още тази година ще бъде платена и таксата, за да може СУ да има достъп до международната научна база данни, увериха на брифинга днес.

Преди брифинга двамата министри са обсъдили исканията на академичното ръководство от миналата седмица. Според ректора проф. Герджиков правителството проявява разбиране към поставените въпроси от „Софийския университет”. След разговора с деканите на факултетите се е стигнало до поредица от съгласия по обсъжданите теми.

„Може би, още в сряда ще предоставим друга сграда, тази на Професионалната гимназия по облекло на бул. „Черни връх”, за целите на обучението на студентите в Медицинския факултет”, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

За поддържането на материалната база на университета ще бъдат дадени допълнителни средства с акт на Министерски съвет още в сряда, като ръководството на учебното заведение ще предложи как да бъдат разпределени средствата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.