Още по темата

Валери Симеонов и партия НФСБ с остра реакция спрямо германския евродепутат Ска Келер, която е у нас и по-рано заяви, че има порочни практики в Банско и участва в протеста за Пирин. Келер представи доклад за равнището на корупция в България. Документът е изготвен от групата на Зелените /Европейски свободен алианс (ЕСА) в Европейския парламент.

От партията настояват евродепутата от "Зелените" да бъде обявена за персона "нон грата" и веднага да бъде "експулсирана с камионетка до Капъкуле" и обясняват, че с удоволствие ще предоставят безплатен партиен транспорт за тази цел. 

От кабинета обаче се разграничиха от тази позиция и съобщиха, че правителството е отворено за критики и зачита свободното мнение. 

"Евродепутатката Келер, с очевидно неадекватен вид, каканижеше пред услужливите уж български медии, за оставка на български министър (?!), за отмяна на решение на суверенното българско правителство (?!) и дори преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле?! И всичко това гарнирано с до болка познатите лъжи на белевци и ковачевци.",с е казва в позицията на партията, публикувана в профила на Симеонов във "Facebook". 

Келер е съпредседател на групата на Зелените и Европейски свободен алианс в Европейския парламент, тя е в България, за да подкрепи протестиращите срещу застрояването на парк "Пирин". 

Вицепремиерът я нарича „нагла и самонадеяна особа”. 

Симеонов публикува във Facebook декларация на Националния изпълнителен комитет НФСБ до Министерството на външните работи, ЕП и правителството на Германия.

„От височината на кое минаре, завършилата университета „Шабанчъ“ в Истанбул Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?”, питат от НФСБ.

От партията искат България да изпрати нота до ЕП и правителството на Германия за „недопустима намеса във вътрешните работи на суверенна България и нарушаване на основополагащия за ЕС принцип на субсидиарност”.

По повод позицията на вицепремиера Борислав Сандов от "Зелените" у нас написа, че той иска катапултирането му: 

По-рано германският евродепутат от „Зелените“ Ска Келер предупреди, че няма как страната ни да получи европейски средства за трасе през Кресненското дефиле. Причината е нарушение на европейското законодателство, понеже местността е защитена. Тя призова управляващите да намерят алтернативен вариант през Кресна.

Според нея той трябва да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда. Посланието й беше директно към министъра на околната среда и водите - Нено Димов.

Нено Димов: Протестиращите не си дават сметка за какво протестират

Ска Келер
Ска Келер

Снощи тя участва в протеста в защита на Пирин, а тази сутрин обяви, че докато правителството не чува протестиращите, гласът им е чут в Брюксел.

Тя разкритикува порочните практики в Банско и липсата на прозрачност при казуса „Банско“.

Друга екологична тема, която засегна беше бъдещото трасе през Кресненското дефиле, защото пътят може да го "разсече". Евродепутатката беше категорична, че пътят не може да минава през дефилето, защото то е природно богатство и трябва да се намери друг вариант.

Освен към ресор екология, евродепутатът насочи вниманието и към проблема с върховенството на закона в страната ни. Тя подчерта, че заедно с правосъдието, това са проблеми не само за България, но и в цяла Европа, а страната ни продължава да оглавява класацията на най-корумпираната страна в ЕС.

Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна. Структурата на прокуратурата трябва да дава възможност за качествено разследване на случаи на корупция по високите етажи на властта. 

Ска Келер заяви, че за Брюксел е важно да следи какво се случва в държавите членки на ЕС и дали те спазват основните европейски ценности като върховенство на правото. Тя даде пример с Малта, където наскоро беше убита журналистката Дафне Каруана.

Евродепутатът каза още, че всяко едно правителство трябва да работи максимално срещу корупцията. Тя беше категорична, че не се меси във вътрешните работи на България, а и върши работата, тъй като ЕС е "съюз на ценности и закони".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram