Още по темата

Всяка година се дават повече пари за здравеопазване, но то не се подобрява. Така бившият финансов министър на Бойко Борисов Симеон Дянков коментира бюджета на НЗОК за догодина и искането за вето на мораториума за нови лекарства. 

„В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари, близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните седем години са дадени близо 2,5 млрд. лв. повече пари. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява. Докато имаме бивш финансист, който е здравен министър, имаше поне някаква надежда, че ще може цялата система да се преразгледа. А не такива частични мерки, за да се каже, че няма да има нови болници, няма да има нови лекарства. Това според мен не е добра стъпка”, заяви Дянков пред "Здравей, България" по NOVA.

В момента той е у нас, а живе в Англия. Веднъж на три месеца идва до страната. Именно по негово време бяха сменени най-много здравни министри. 

6 министри и 5 шефове на НЗОК зад 10-годишния провал 

ЗА 8 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА 10 РАЗЛИЧНИ МИНИСТРИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ВИЖТЕ В СНИМКИ ЗАЩО БЯХА СМЕНЯНИ

„Мораториумът върху лекарствата за мен е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва”, добави той.

„В системата на здравеопазването, дори в тежките години на икономическа криза, по 300-400 млн. лв. допълнително влизаха в системата, но някак си качеството не се подобрява.

Затова трябва да се погледне клинична пътека

по клинична пътека. Да се види къде има достатъчно пари и къде няма”, коментира Симеон Дянков.  

От 2008 година е направен анализ, с който да се регламентира системата, а не с мораториум. По думите му ние губим добра година за реформа и изказа разочарование, че макар начело да е финансист - Кирил Ананиев, системата не се подобрява.

Това е грешна политика за мораториума, посочи той. 

Ние сме в началото на 7 добри икономически години, допълни експертът, чието изказване за постната пица се цитира всяка година при направата на новия бюджет. 

По думите му Северна България се обезлюдява.

„Като се стигне до един етап, в който няма вече достатъчно хора, каквото и да правиш вече, каквито и магистрали да строиш, няма да се върнат хората. Тогава става голям демографски и икономически срив в Северна България и се фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България икономиката липсва”, каза още Симеон Дянков.

И прогнозира: „Пред нас има поне три-четири години с добър икономически растеж между 3 и 5 %. Но те се изработват основно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България. Какво трябва да се направи? Да се гледа област по област”.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК