Още по темата

Силният шум уврежда здравето денонощно на 2 млн. българи, съобщава NOVA.

По последни данни 80% от шума в големите градове се дължи именно на трафика. В повечето от 49-те пункта, в които се правят замервания в София, децибелите са над нормата - често с близо 20 децибела над позволените 60. Силата на звука, която може да причини увреждане на човешкия слух, е от 80 децибела нагоре.

Боби Ваклинов с "абсурден" акт за шум в Слънчев бряг

Валери Симеонов: От тази нощ битката за тишината ще бъде война

Съвсем скоро в проверката за техническата изправност на автомобилите в България ще се включат и шумомери. Мярката е част от по-строгия контрол, който държавата въвежда при прегледите на колите.

Най-високи децибели се отчитат при гонките в малките часове на нощта. А и 30 децибела са достатъчни, за да събудят човек от дълбок сън.

Световната здравна организация препоръчва шумът в града да не преминава нивото от 55 децибела.

„Продължителното излагане на силен шум първо влошава слуха. Шумът въздейства върху мозъка. Може да влияе върху кръвното налягане, сърдечния ритъм, функцията на жлезите. Въздейства и върху психиката – прави ни по-тревожни, раздразнителни, напрегнати, по-ниско концентрирани”, обяснява д-р Георги Ангов, отоневролог.

Ограничаването на движението в центъра на града и по-добри пътни настилки са част от мерките срещу шума. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи прегради, каквито вече има на места в София и Пловдив.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.