Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп е информиран за искането на българския банкер Цветан Василев да получи закрила и правна помощ от САЩ.

Това става ясно от интервю на американския посланик у нас Ерик Рубин за NOVA.

Пеевски и Цацаров в американската сага с Василев

Адвокатът на Цветан Василев: Да не се връща в България

Миналата седмица стана ясно, че Василев ще потърси защита посредством закона "Магнитски". Нормативният акт предвижда протекция за лица, разкрили корупция в своите родни страни.

Бившият собственик на КТБ е внесъл иск до американската администрация по закона и може да се превърне в първия човек, получил защита по него.

В България Василев е основният обвиняем по мегаделото за източването и фалита на Корпоративно-търговска банка.

Василев, който се намира в Сърбия, е потърсил помощ от екип от американски адвокати. Според тях банкерът е бил атакуван от депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров и не е отговорен за фалита на банката си през 2014 година.

По закона "Магнитски", ако Василев докаже това пред американските власти, то лично президентът Доналд Тръмп трябва да се застъпи за него и да поиска преследването на виновните в България.

„Да, ние сме наясно с този случай! Но това е един правен казус. Затова аз не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела”, заяви посланик Рубин.

„Разговорите по тази тема вървят само по юридически канали”, добави той в отговор дали българските власти са го потърсили по казуса.

„По никакъв начин не мога да обсъждам този казус. По него трябва да се произнесат съдебните органи тук и в Америка”, отговори Рубин на въпроса дали според него на Василев е нужна закрила от Пеевски и Цацаров.  

Утре очаквайте още подробности от интервюто на американския посланик за NOVA.