Още по темата

Общо 19 години, 1 месец и 27 дни – толкова продължило най-дългото съдебно производство, установено от Инспектората към ВСС при проверка на текущите дела през миналата година.

Въпросното дело е за собственост на дворно място от 890 кв. м, намиращо се в софийското с. Волуяк.

ВСС разработва мерки по доклада на ЕК

Прокуратурата ще покани експерти от ЕК за преодоляване на проблемите

България получи остри критики от Брюксел за съдебната система

От ВСС съобщават, че 113, от подадени за периода 188 заявления за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, са основателни.

Производството за собственост на дворното място е започнало през март 1998 г. в Софийския районен съд и е приключило окончателно през май 2017 г.

През този период делото е разглеждано веднъж от първоинстанционния съд (СРС), 3 пъти от въззивния съд (Софийски градски съд) и 3 пъти от Върховния касационен съд (ВКС). Причината е, че през 2004 г. ВКС е обезсилил решението на възвивната инстанция, а през 2012 г. е отменил решението на въззивната инстанция, като и двата пъти е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Така разглеждането на делото от въззивната инстанция е започнало за трети път отначало 11 години след подаването на въззивната жалба срещу първоинстанционното решение, постановено от СРС през април 2001 г.

Голямата продължителност на производството се дължи и на факта, че при разглеждането на делото от отделните въззивни и касационни състави са допускани забавяния в движението му.

Въз основа на констатациите становището на Инспектората към ВСС е, че е налице значително неоснователно удължаване на съдебното производство с около 12 години, отговорност за което носят компетентните съдебни органи.

Сред 44-те основателни заявления по наказателни дела най-продължително е дело за документна измама. Производството е за получаване на възстановен ДДС чрез използване на документ с невярно съдържание без правно основание с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай и е продължило 18 години и 10 месеца.

Обвиняемите по делото са 19 и по заявление на един от тях Инспекторатът към ВСС веднъж вече е проверявал производството и установил неправомерно забавяне.

Само за последните 3 месеца на 2017 г. Министерството на правосъдието се е съгласило да изплати обезщетения на обща стойност 60 100 лв. заради неправомерно забавяне на дела.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.