13

Н овите лазерни камери на полицията могат да засичат по трима нарушители едновременно, съобщава NOVA. За момента са закупени 28 от модерните устройства, които не могат да бъдат засечени с т. нар. „антирадари”. Цената им е общо малко над от 1,5 млн. лева.

Какво се променя за шофьорите през 2018 г.

Финално: Без катализатор и добри спирачки - без номера

Нови правила за регистрация на колите

Само за миналата година 40% от пътните инциденти в България са станали заради висока скорост или несъобразена с пътните условия.

За първите 2 месеца на 2018 г. са съставени над 80 000 електронни фиша за превишена скорост.

Стационарни, мобилни, а от днес и подвижни камери ще снимат нарушителите на пътя.

„Когато имаме нарушение на скоростта, отстрани излиза снимка”, посочва Росен Рапчев, главен инспектор в Национална дирекция „Пътна полиция”. „На трилентов път, ако имаме и в трите ленти нерушители, и на тримата нарушители ще бъдат направени индивидуални снимки”.

За всяка област на страната ще има по една нова модерна камера. За да хванат нарушителите неподготвени, от полицията обещават камерите да се разполагат на необичайни места. Електронните фишове ще бъдат изпращани автоматично през мобилна връзка до базата на МВР.

„Вече не сме задължени да оповестяваме къде ще са точките за контрол. Техническото средство се поставя така, че да вижда нарушителите”, обясни Росен Рапчев.

„28 камери е добро начало, но те не са достатъчни. България трябва да има 300-400 камери, които да обхващат 20 000 км пътна мрежа, за да има що-годе приличен контрол”, коментира Владимир Тодоров, експерт по пътна безопасност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@