Още по темата

Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на територията си в края на септември и началото на октомври.

ЧЕРНОБИЛ - 31 ГОДИНИ ПО-КЪСНО В СНИМКИ

Така от Москва потвърдиха данните на френският институт за ядрена безопасност IRSN, който докладва за преминаване на радиационен облак над Европа.

Ядрени инциденти, по-тежки от Чернобил

Кракът на слона – едно от лицата на аварията в Чернобил

Мистерия с повишени нива на радиация над цяла Европа

Руската федерална агенция за наблюдение на околната среда „Росгидромет” отчете, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.

Същевременно от министерството на околната среда на Русия твърдят, че максималното ниво на съдържание на рутений-106 във въздуха през септември -октоври е било 200 пъти по-малко от допустимото ниво и не представлява опасност за здравето.

Всички наблюдателни станции в Южен Урал са регистрирали повишена концентрация на изотопа Рутений-106, превишаваща 986 пъти нивата от предходния месец.

Най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То се намира на 30 км от ядрения комплекс „Маяк”, който се използва за преработка на отработено ядрено гориво.

Обединение "Маяк", което произвежда компоненти за ядрено оръжие и е част от държавната корпорация "Росатом", не е източник на повишеното съдържание на рутений-106 (Ru-106), заявиха от пресслужбата на обединението.

От "Маяк" също така твърдят, че работата в предприятието по извличане на рутений -106 от отработеното ядрено гориво и производството от него на източници за йонизиращи лъчения е преустановена от много години.

ТАСС припомня, че по-рано "Росатом" съобщи, че следи от  рутений-106 не са открити в проби от въздуха от различни точки в Русия, с едно единствено изключение от пункта в Санкт Петербург.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.