4

С офийската градска прокуратура внесе в Районния съд в София искане за отстраняване от длъжност на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов.

На 29 март е внесен обвинителен акт за извършена от него измама. Въз основа на внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт е образувано съдебно производство е Софийски районен съд, насрочено за разпоредително заседание.

Попов е предаден на съд за извършена от него измама, преди да стане министър. На неустановена от прокуратурата дата през месец август 2012 година, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8 000 лв., Попов заблудил собственик на транспортна фирма, че срещу горепосочената сума служители от транспортното министерство ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни (разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт).

Макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено през 2012 г., от новопостъпила информация по делото към момента на Попов е възложен контрола по изпълнение заповедта на министъра за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

През 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска обяснение на информацията, че зам.-министър на транспорта е изнудвал превозвачи.

В края на миналата година Ангел Попов бе обвинен в събиране на пари от колегите си с цел уреждане на разрешителни за превоз на товари. Това става в периода 2012-2014 г., когато Попов е бил член на ръководството на Националното сдружение на българските превозвачи.

През март тази година прокуратурата внесе в Софийски районен съд (СРС) обвинителен акт срещу Ангел Попов. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от една до шест години лишаване от свобода.

Преди седмица граждани нахлуха в сградата на Транспортното министерство, за да направят граждански арест на зам.-министър Ангел Попов.

Зам.-министърът на транспорта отива на съд

Съдят зам.-министъра на транспорта за измама

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@