Още по темата

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов коментира мораториумът върху лекарствата в „Здравей, България“ по NOVA, определяйки го като „едно от най-грешните управленски решения“.

В четвъртък става ясно, че мораториумът върху новите лекарства и терапии остава. Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев след емоционален дебат, който премина в лични изповеди.

Стефан Данаилов разплака депутати, ветото не мина

Граждани протестират срещу мораториума за новите лекарства

„Силовият подход, който избраха управляващите в сферата на здравеопазването предполага противници, а не опоненти.

Точно затова и дискусията тръгна по този начин“, на мнение е той. „Този мораториум е признание, че управляващите не могат да се справят с безконтролното нарастване на разходите за лекарства“, каза Адемов и определи решението на управляващите да забранят изплащането на нови лекарства през годината като „израз на безсилие или нежелание“.

„На здравеопазването не трябва да се гледа като на сбор от цифри, които оформят някаква бюджетна рамка.

Дори само един пациент да остане без лекарства, това е огромен проблем

коментира д-р Адемов, като допълни, че това е само една частична дискусия в сферата на здравеопазването.

Той изтъкна, че лекарствата, засегнати от мораториума, са сами в група и нямат заместители, те не са от групата на генериците: „Тези т.нар. „иновативни молекули“ са в режим на патентоване. Те няма с какво да бъдат заместени“. И беше категоричен: „Няма как с мораториум да спрем развитието на науката, на фармацията. Науката дава възможности. Тук не става въпрос за отхвърляне на вето на президента, а за зачеркване на надежда“.

Заместник-министърът на здравеопазването

Мирослав Ненков пък смята, че противниците на мораториума крият истинските си мотиви зад фалшива загриженост

„Има писъци срещу мораториума за лекарствата, защото той ограничава парите за фармацевтичния бизнес”, заяви той в ефира на „Здравей, България”.

Той поясни, че мярката, която предизвика вълна от недоволство, „няма да остави необгрижени пациенти”. Някои от медикаменти, за които Здравната каса няма да плаща догодина, са с недоказана ефективност. „Останалите са смес от други, вече познати лекарства, пуснати на пазара с ново име и минават за иновативни”, обясни Ненков.

Той обясни, че само три от почти 50 важни медикамента няма да се покриват от НЗОК през 2018 г., но подчерта, че държавата ще намери начин да осигури средства за тях на нуждаещите се. „Темата с мораториума беше „яхната” от политически дейци и използвана за тяснопартийни цели”, категоричен беше Ненков.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов също коментира темата,

след като вчера и той взе участие в парламентарния дебат. „От 23 години все се увеличават парите за здравеопазването и хората все се оплакват, че не са достатъчно. Ясно е, че има теч. Когато се спре течът, може да има възможности и за лекарства, и за лечение”, заяви за „Здравей, България” Рашидов.

Той коментира емоционалния дебат в парламента, който премина в лични изповеди, като „безсмислен”: „Той не беше политически. Това беше грозното”.

„За първи път министър говори много ясно за проблема и даде диагноза на заболяването. Надявам се сега да започне лечението. Бих задал въпроса: „От днес ли е проблемът или той съществува отдавна?”. С годините омърсихме и професията „лекар“, каза още Рашидов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.