Още по темата

Лидерът на АБВ Георги Първанов обясни защо няма да има коалиция между неговата партия и БСП за предстоящите президентски избори. Той говори за кандидатурата на ген. Румен Радев в студиото на „Здравей, България“ по NOVA.

“Г-н Радев беше употребен.

Можете да направите изводи чий човек е. Няма значение кой го е посочил, по-важно е той да бъде кандидата на една силна, убедителна, равностойна коалиция. Той е номинация на БСП. Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой“, заяви президентът Първанов.

„Ние предлагахме инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на ген. Радев и тя да бъде надпартийна. Това вече се промени, тъй като г-жа Нинова го приватизира. Тя го вика през ден на „Позитано“. От потенциал това да бъде една национална фигура, Радев се превърна във фигура на един човек“, категоричен е Георги Първанов.

Той призна, че

сега АБВ се връща на изходна позиция

и кандидатурите им – неговата и на Ивайло Калфин, остават на дневен ред. „Има и други имена, които ние ще разгледаме много внимателно. Сега не бързаме“, каза още президентът на България в периода 2002 – 2012 г.

Запитан дали България е готова за жена-президент, предвид слуховете, че ГЕРБ се кани да номинира столичния кмет Йорданка Фандъкова за поста, лидерът на АБВ отговори:

„Въпросът не е в това дали България е готова. Г-жа Фандъкова, признавам дори като опозиционер, е един добър кмет, но не мисля, че би могла да влезе в представите на българите в образа на един силен президент“.

Цялото интервю с Георги Първанов гледайте във видеото:

Още за изборите:

Двама от реформаторите се отказват от битката за президент

Ще има ли сблъсък на генерали в битката за президент?

Ген. Радев чака президента, за да говори